Architecten voelen zich zeer betrokken bij de gebouwen die zij ontwerpen. Die gebouwen worden immers geboren uit hun creativiteit. Die betrokkenheid van architecten beperkt zich dan ook niet alleen tot de architectuur en kwaliteit van een gebouw, maar omvat steeds vaker ook de impact van dat gebouw op haar omgeving en de wereld waar we in leven.
De grote uitdagingen die voor ons liggen – op onder meer klimaat, energie en grondstoffen – vragen om daadkracht. De urgentie om die daadkracht te tonen wordt door architecten steeds meer gevoeld. Circulair ontwerpen en bouwen is één van de manieren om hier invulling aan te geven.
Daarmee vraagt circulair ontwerpen en bouwen om visie van de opdrachtgever en de architect: waar willen we heen met de wereld, en welke gebouwen passen daarbij? Het vraagt om lef: durven we dingen anders te doen dan we ze tot op heden hebben gedaan? En het vraagt om plezier om met elkaar te willen werken aan iets nieuws, en samen te laten zien dat ontwerpen en bouwen ook anders – en meer circulair – kan.
‘Circulair ontwerpen is echt architectúúr! We zijn het ‘knutselen’ inmiddels echt voorbij. Circulariteit wakkert creatieve ideeën aan.” Arnold Homan, Inbo’