Masterclasses 'Stad x klimaat'

In een reeks van drie masterclasses aan de TU Delft werd kennis rondom klimaatadaptatie en de gebouwde omgeving overgedragen aan de deelnemers van de ontwerpstudie, en het netwerk rondom de ontwerpstudie. Lees hier meer over de drie masterclasses en download de verslagen!

Masterclass 1: Klimaatverandering & gebouwde omgeving: fenomenen, feiten en effecten

13 september 2019, TU Delft


Tijdens de eerste masterclass werd het onderwerp klimaatverandering in de gebouwde omgeving in de breedte besproken. Lisette Klok (specialist klimaatbestendige inrichting van de stad, HvA) hield een inleiding over klimaatverandering in Nederland en liet inzichten uit recent onderzoek naar het hittebestendig maken van de stad zien.
André Rodenburg (adviseur stedelijk water en klimaatadaptatie, gemeente Rotterdam) stelde het stedelijk watersysteem centraal in zijn lezing. Marjolein Pijpers-Van Esch (specialist stedelijk microklimaat, TU Delft en AMS) lichtte de effecten van klimaatverandering voor het stedelijk microklimaat toe en Fransje Hooimeijer (TU Delft) besprak de betekenis van de ondergrond voor de effecten van klimaatverandering.

Download hier de kroniek van masterclass 1.


_______________________________________________________________________________________


Masterclass 2: Klimaatadaptatie: ontwerpprincipes en innovatieve oplossingen

27 september 2019, TU Delft

Tijdens de tweede masterclass werd het onderwerp klimaatadaptatie onder de loep gelegd. Welke ontwerpprincipes zijn er al bedacht en inzetbaar? En welke innovatieve oplossingen zijn binnen handbereik?
Mirthe Snoek (Field Factors) vertelde over op de natuur gebaseerde ontwerpprincipes en toepassingen rondom het gebouw. Kasper Spaan (Waternet / Amsterdam Rainproof) belichtte concrete oplossingen in de stad, Eva Stache (onderzoeker ecosysteemdiensten TU Delft, architect) ging in op hetthema 'groen als bouwmateriaal' en liet zien wat verschillende interventies kunnen opleveren. Willy Spanjer van The Green Village hield een introductie op deze proeftuin voor innovatieve oplossingen, die aansluitend in het kader van een excursie werd bezocht.

Download hier de kroniek van masterclass 2.

______________________________________________________________________________________


Masterclass 3: Implementatie & best practices: stakeholder-participatie en financiering

11 oktober 2019, TU Delft

Tijdens de derde masterclass wordt gesproken over implementatie en best practices van klimaatadaptatie maatregelen. Best practices op het gebied van het betrekken van bewoners, businesscases voor klimaatadaptatie en manieren van samenwerken passeerden de revue.

tussen corporaties, beleidsmakers en andere partijen.

Tanja Lina (architect, Stichting Tussentuin) vertelde over de ins and outs van bewonersparticipatie. Jolijn Posma (econoom bij Arcadis) sprak over het belang van haalbare businesscases rondom klimaatadaptatie, en over de rekentool waar Arcadis aan werkt en die de maatschappelijke kosten en baten van multifunctionele daken in kaart brengt. Robbert Snep (WUR) belichte in zijn lezing hoe de kloof tussen beleid en realisatie geslecht zou kunnen worden.

Download hier de kroniek van masterclass 3.