Over het programma

Welke technologische innovaties gaan jouw ontwerppraktijk beïnvloeden? Hoe kan je daarover meedenken en -doen?

Waarom heeft de BNA een programma Technologische Innovaties?

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat er ingrijpende veranderingen in de samenleving en economie voor de deur staan. De belangrijkste drijvende kracht hierachter lijken de technologische innovaties te zijn. Inmiddels is een stroom van onderzoeken en publicaties verschenen over digitalisering en robotisering. Hieruit blijkt dat we aan de vooravond staan van spectaculaire ‘gamechangers’, ‘disrupties’ en andere systeemveranderingen of -doorbraken. Die gaan grote gevolgen hebben voor alle economische sectoren. Toekomstgerichte architectenbureaus verdiepen zich in deze technologische innovaties om een relevante rol in de digitale maatschappij te spelen.

Het doel van het programma is daarom om leden voor te bereiden op en te informeren over technologische innovaties die de branche (ingrijpend kunnen) beïnvloeden. Technologische innovaties kunnen de prestaties van ontwerpen verbeteren en het verdienvermogen van de branche vergroten. Bovendien kunnen architecten de technologische ontwikkelingen benutten om zelf nieuwe markten en diensten te ontplooien. Samen met leden en experts van buiten de branche onderzoekt de BNA hoe deze innovaties het beste voor de architectenbranche kunnen worden ingezet.

Creatieve beroepen zijn niet immuun voor de gevolgen van digitalisering

Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat creatieve beroepen nauwelijks door digitalisering zouden kunnen worden geraakt. Echter traditionele experts als advocaten, journalisten en managementconsultants lijken hun langste tijd te hebben gehad. In het diepgravend boek ‘The Future of the Professions’ van Richard en Daniel Susskind wordt aangetoond dat het werk van veel experts kan worden ontleed in veel afzonderlijke taken. Deze taken kunnen met gebruikmaking van kunstmatige intelligentie (AI), algoritmen en tal van andere, nog nauwelijks voorstelbare informatietechnologie niet alleen worden overgenomen maar ook nog eens veel beter worden uitgevoerd. De overtuiging dat creatief werk nooit door AI en andere technologie kan worden ‘overgenomen’ (het ‘blue sky thinking’), is volgens meerdere auteurs te simpel of zelfs naïef. In dat licht bezien is het voor architecten noodzakelijk op zoek te gaan naar antwoorden op de gevolgen van deze technologische veranderingen. De architectenbureaus van de toekomst hebben technologie ergens bovenaan in hun agenda staan, zoveel is duidelijk.

Op welke technologische innovaties focust het programma?

Technologische innovaties zijn geen doel op zich. Het is een middel om een verscheidenheid aan doelen te bereiken. Er zijn vele mogelijke invalshoeken om het onderwerp Technologische Innovatie te benaderen. De BNA heeft ervoor gekozen om een aantal thema’s te belichten die het dichtst bij de ontwerppraktijk van architectenbureau’s staan en waarvan we verwachten dat onze leden hun toegevoegde waarde het best tot zijn recht kunnen laten komen.

We focussen daarom op de volgende thema’s:

  • Prestatiegericht ontwerpen / functioneel specificeren. Met bijzondere aandacht voor voorlichting richting opdrachtgevers en een mogelijke ontwikkeling van een standaard outputspecificatie voor de architectenbranche.
  • Parametrisch ontwerpen of geïnformeerd ontwerpen met behulp van algoritmes. Hoe kun je het ontwerpproces optimaliseren en hoe stelt dit proces van ‘Design by Performance’ je bureau in staat om snel en prestatiegericht modellen te genereren, verschillende
  • Interventies en scenario’s te testen, prestaties inzichtelijk te maken en zo meerwaarde te creëren als ontwerper voor je opdrachtgevers?
  • Inzetten van big data in het ontwerpproces. Hierbij belicht de BNA de bedrijfseconomische aspecten door concrete kansen en risico’s voor architectenbureaus te benoemen in best practices. Daarnaast onderzoeken we de beschikbaarheid van en toegang tot (big)data.\
  • Mass customisation. Nieuwe fabricagetechnieken zoals 3D betonprinten of CNC frezen stelt ontwerpers in staat om maatwerk te leveren op grote schaal. Individuele architectonische oplossingen worden zo toegankelijk voor een groot publiek.