Opdrachtgevers aan het woord

In deze reeks vertellen opdrachtgevers waarom ze een BNA-architect hebben ingeschakeld voor hun verbouwing, en of ze waar voor hun geld hebben gekregen.

Familie Schoonderbeek over Huis op ‘t Raboes - ‘t Raboes in de Eemnesser polder, omringd door water en groen, is een plek die draait om natuurbeleving en watersport. Om ontsnappen aan de drukte van het dagelijks bestaan en om tot jezelf komen. Daar gaat het Huis op ‘t Raboes in essentie over. Wij wilden graag een huis dat harmonieert met de natuur en niet domineert. Passend in de context van het riet en het water, in directe verbinding met buiten. En ondertussen een plek die ruimte biedt om je in terug te trekken, die beschutting geeft.

Als je rondloopt in het huis heb je in elke ruimte panorama’s van vergezichten. De polder, het Eemmeer, de zeilboten, de vogels en de hazen. Het landschap en het huis vormen een gesamtkunstwerk. De polder loopt tot aan het huis, er is geen specifieke tuin. Het huis voegt zich aan het landschap.

Om dit te kunnen bereiken was niet alleen het gebruik van natuurlijke materialen uit Europa zoals hout, steen en beton van belang, maar ook de positionering van het huis in het veld is met veel aandacht gebeurd. Oorspronkelijk zou het huis 50 meter verderop staan. Op de huidige plek stond al een huisje, dat we opgepakt en verzet hebben omdat bleek dat dit de beste plek was. Ter plekke zijn we een week of vier bezig geweest om de positionering steeds iets te veranderen. Dat is iets wat je naar onze beleving niet op de tekentafel kunt doen. Met behulp van jalons zetten we de plek uit, om te kijken of het harmonieerde met de omgeving. Daarbij hebben we veel naar de stand van de zon en de maan gekeken. De avondzon gaat nu precies zoals we graag wilden dwars door de gang, die tevens een verblijfsruimte is. Een polder is vlak, met enorme lijnen in het veld. Die zichtlijnen vind je terug in het huis. Je voelt en ziet de elementen.

Huis op 't Raboes
Huis op 't Raboes

Als opdrachtgevers hebben wij ervoor gekozen een programma van wensen te maken en niet een programma van eisen. Daarmee hou je ruimte om in samenspel met de architect het ontwerp verder vorm te geven. Als ontwikkelaar versta ik (Michel) zelf zowel de kunst van architectuur als van bouwen. We wilden graag sturen waar nodig en ruimte laten waar mogelijk. We kregen van het projectbureau van onze ontwikkelaar Schipper Bosch een goede tip om De Kort Van Schaik een conceptvoorstel te laten doen. We hebben tijdens het hele proces het gevoel gehad dat Sander van Schaik ons verstond. Hij luisterde goed naar onze ideeën, onder andere over beleving en sfeer. Sander vertaalde dit steeds naar een volgende stap in de samenwerking. Hij stopte er veel energie in en we bleven tijdens het proces continu met elkaar in dialoog.

Naast waardering voor Sander hebben we ook veel waardering voor de vakmensen die hier aan de slag gingen. Zij voelden ook aan dat ze met iets bijzonders bezig waren. Voor een aantal ruimtes hebben we productontwerpers gevraagd, waaronder de badkamer van Sabine Marcelis, toilet met Kevin van Braak van GoGoPlastics en Peter Hopman van Bureau Lakenvelder voor de logeerkamer voor de (klein-)kinderen. Ons uitgangspunt was een tijdloos, ingetogen huis, met karakter en stijl. Een huis dat er over 100 jaar nog is en dan nog steeds een mooi huis is. Daar zijn we gezamenlijk in geslaagd.


Greet en Michel Schoonderbeek

Jouw opdrachtgever aan het woord?

Was je zelf opdrachtgever en wil je graag vertellen over de samenwerking met de architect of wil je jouw opdrachtgever graag aan het woord laten?