Raak niet in de wirwar

Bereid je voor op de Wkb

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) is een belangrijke ontwikkeling binnen de bouwsector. Deze wet is geïntroduceerd met als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. De Wkb is op 1 januari 2024 ingegaan voor nieuwe bouwwerken in gevolgklasse 1.

'Bereid je voor, lees je in, verzamel informatie en ga ermee aan de slag', aldus Jurriaan de Bruijn zelf architect en beleidsmedewerker bij BNA. Hij duidt in dit interview wat de belangrijkste verandering is, wat er verandert in het proces en wie de kwaliteitsborgers zijn.

De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door inschakeling van private kwaliteitsborgers. Daarnaast wordt de aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van particuliere en professionele opdrachtgevers uitgebreid.

Ook voor de architect verandert er met de Wkb veel. Architect Jurriaan de Bruijn, is beleidsmedewerker ontwerpproces en techniek bij de BNA en heeft een eigen bureau Script Architecture. Hij heeft een duidelijke boodschap voor de architecten: bereid je voor, lees je in, verzamel informatie en ga ermee aan de slag.

In het debat met de Eerste Kamer van 24 oktober 2023 heeft minister Hugo de Jonge laten weten dat het publiekrechtelijke deel van de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) niet eerder dan 1 januari 2025 voor verbouwingen zal gelden. Het privaatrechtelijke deel van de Wkb (onder andere aansprakelijkheid en opleverdossier) geldt wel per 1 januari 2024.

Meer weten over de Omgevingswet?

Het doel van de Omgevingswet is om bestaande regelgeving te bundelen en te vereenvoudigen. Door middel van één digitaal loket wordt het opstarten van ruimtelijke projecten eenvoudiger gemaakt. Net als de Wkb is de Omgevingswet officieel ingegaan per 1 januari 2024.