
Webinar: Ontwerpen met CO2-budgetten en data
Bekijk het gratis webinar terug!
Bouwen met een zo laag mogelijke CO2-uitstoot begint bij het ontwerpproces. Van de materiaalkeuze tot aan de manier waarop deze materialen worden gemonteerd en geschikt gemaakt voor hergebruik in de toekomst. Daar kunnen architecten veel invloed op uitoefenen. Maar hoe? Op maandag 9 december organiseren Dutch Green Building Council (DGBC) en BNA Academie een webinar over ontwerpen met CO2-budgetten en data.
Om duurzame keuzes te maken is betrouwbare data over de COâ-impact van materialen en bouwmethoden essentieel. Ook informatie over de herbruikbaarheid van bouwmaterialen is van belang in het ontwerpproces. Hoe verzamel je die data en hoe ga je daarmee aan de slag als architect? In dit webinar bespreken we diverse tools en methodieken die beschikbaar zijn om architecten te ondersteunen bij het ontwerpen van COâ-neutrale gebouwen.
Onderwerpen
In de whitepaper âCirculair en CO2-neutraal ontwerpenâ die DGBC heeft gepubliceerd in april 2024, wordt ontwerpen met een CO2-budget uitgebreid behandeld. Tijdens dit webinar gaan we dieper in op de whitepaper en komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Ontwerpen met CO2-data;
- Achtergronddata en uitdagingen;
- Tools voor het berekenen van milieu impact
Van theorie naar praktijk
De sprekers zijn Sanne van der Burgh (MVRDV Next), Verena Vermeulen (Heijmans) en Laetitia Nossek (DGBC). Het webinar wordt gemodereerd door Karlijn Besse, projectmanager bij DGBC. Besse en Nossek schreven samen de whitepaper die aanleiding is voor dit webinar.
Reeks webinars
Het is het tweede webinar in deze reeks met DGBC. Op 3 oktober is het eerste webinar uitgezonden, met als onderwerp COâ-neutraal en circulair ontwerpen: de toekomst is hybride. Aan tafel zaten Nina Aalbers (Studio Architectuur MAKEN), Jan Willem ter Steege (Popma ter Steege Architecten) en Dennis Hauer (Urban Climate Architects). Kijk hier de webinar terug!
Over DGBC
Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) is de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. Dat is nodig, omdat klimaatverandering sneller gaat dan gedacht. DGBC kan met haar brede achterban met zo’n 400 partners uit de bouw- en vastgoedsector het verschil maken. DGBC ontwikkelt en beheert de BREEAM-NL keurmerken.
Sprekers
- Sanne van der Burgh – MVRDV Next
- Verena Vermeulen – Heijmans
- Laetitia Nossek – DGBC
- Moderator Karlijn Besse – DGBC

Moderator: Karlijn Besse – Projectmanager DGBC

Laetitia Nossek – Programmamanager DGBC