Het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus (PFAB)werkt samen met Syntrus Achmea. Waarom? Omdat we er allebei van overtuigd zijn dat financieel en maatschappelijk rendement hand-in-hand gaan. Het is niet langer een kwestie van of/of maar van en/en. Ons vermogensbeheer draagt bij aan een duurzame toekomst. Sterker nog: de belegde pensioenpremies zorgen niet alleen voor een goed pensioen maar ook voor duurzame wijken, efficiënte steden en indirect vaart de architectenbranche zelf er ook wel bij.
Beleggingen Pensioenfonds voor de Architectenbureaus
PFAB beheert de pensioengelden voor circa 48.200 (oud-)werknemers en gepensioneerden van 1.314 werkgevers in Nederland. Het belegd vermogen, bestaande uit ingelegde pensioenpremies en het rendement daarop, bedraagt momenteel ruim 5,5 miljard euro. Een deel van het pensioengeld bij PFAB is toegewezen aan de beleggingscategorie vastgoed. Op verzoek van de BNA worden de verschillende manieren waarop deze beleggingen van het pensioenfonds een maatschappelijke impact maken toegelicht. Dit om modern, creatief ondernemerschap bij architectenbureaus verder te bevorderen en om leden tegelijkertijd argumenten aan te reiken om opdrachtgevers en beleggers te overtuigen van de toegevoegde waarde van maatschappelijk relevant en duurzaam vastgoed.
Betaalbaarheid, kwaliteit, duurzaamheid, huurderstevredenheid
Een deel van de aan de beleggingscategorie vastgoed toegewezen gelden worden door Syntrus Achmea belegd in woningen, winkels en zorgvastgoed. De woningbeleggingen zijn, samen met beleggingen van andere partijen, deels geclusterd in het Achmea Dutch Residential Fund. Dit fonds kent sinds 2021 een omvang van meer dan € 2 miljard, heeft een outperformance strategie en een duurzaam investeringsbeleid. Het fonds streeft er dus naar om beter te presteren dan het gemiddelde van alle vergelijkbare fondsen samen door te letten op people, planet én profit. Dit wordt bereikt door te beleggen in betaalbare huisvesting waarin kwaliteit en huurderstevredenheid voorop staan. Ook zijn duurzaamheidsaspecten als CO2-uitstoot, circulariteit van bouwmaterialen en innovatie sleutelbegrippen wanneer gekeken wordt naar (nieuwbouw)projecten. Sinds 1990 heeft het fonds de CO2-uitstoot van de portefeuille bijvoorbeeld al met ruim een derde teruggebracht. Daarbij hebben alle woningen inmiddels een groen energielabel. Het duurzame karakter van het fonds wordt bevestigd door onder andere de maximum Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB)-score van 5 sterren.
Voorbeeldprojecten met impact
Om een idee te geven van hoe de theorieën in praktijk worden toegepast, staan hieronder twee projecten met bijbehorende maatschappelijke- en duurzaamheidsimpact:
1 Westbeat – Amsterdam
Dit net opgeleverde project van architectenbureau Studioninedots vervult een duidelijke maatschappelijke rol in de buurt en fungeert als brug tussen het centrum en Nieuw-West. Het multifunctionele complex waarin woon- en werkfunctie wordt gecombineerd is winnaar van de Gouden A.A.P 2021, de architectuurprijs van Amsterdam. Tevens is het genomineerd voor de BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021-verkiezing
(bekendmaking: 16 september 2021). De begane grond bevat een doorlopende superruimte voor kunst en cultuur van 65 bij 50 meter en is 8,5 meter hoog. Deze ruimte biedt tegelijkertijd beschutting voor mensen die in rust willen werken. Het gebouw bestaat verder uit 150 studio’s en appartementen in verschillende grootte en huurprijsklassen. Het voldoet aan hoge duurzaamheidseisen en is er een gemeenschappelijke binnentuin. De 86 verschillende boogelementen creëren openheid in de onderbouw en symboliseren de stap vanuit de binnenstad naar Nieuw-West.
2 Lammenschans – Leiden
Het project Lammenschans bestaat uit appartementen voor Young Professionals en studentenunits. Het fonds bezit de door Mecanoo Architecten ontworpen E en F torens waarin studenten worden gehuisvest. Hiermee spelen we in op de lokale vraag naar woonruimte. Elke studentenunit is voorzien van een keukenblok en een badkamer. De studentenwoningen met meerdere kamers krijgen een grotere en luxere keuken. Tevens hebben de eenheden energielabel A en zijn diensten zoals een wasserette, huishoudservice en pizzeria in de buurt.
Langjarige duurzame beleggingen
Bovenstaande projecten leiden volgens onze filosofie tot de gewenste uitkomst om stabiele huuropbrengsten en een positieve waardeontwikkeling te genereren en langjarige duurzame beleggingen te faciliteren voor PFAB. Het is onze manier van beleggen met betekenis. Syntrus Achmea kijkt daarbij ook naar esthetiek en de functie van een gebouw binnen een bepaald gebied. We zitten namens onze klanten bij provincie en gemeente aan tafel om als stadspartner bij te dragen aan gezondheid, welzijn en veiligheid van bewoners, ondernemers en bezoekers. Waardecreatie door te letten op financiële en maatschappelijke opbrengsten staat centraal. Via deelname in het Achmea Dutch Residential Fund draagt PFAB bij aan de ontwikkeling van een duurzame omgeving. Voor nu, straks en later.
Meer informatie
Verantwoord beleggen door PFAB
Achmea Dutch Residential Fund
Syntrus Achmea