Corona-belronde: met meer dan de helft van onze leden gebeld

Afgelopen periode is er door het BNA-team druk gebeld met leden. Allereerst - uiteraard - om te vragen hoe het jullie vergaat sinds de lockdown. Maar ook, praktisch, of je knelpunten ondervindt bij bijvoorbeeld het aanvragen van een noodregeling, een lopend project of een aanbestedings- of andere procedure. Dat heeft veel 'munitie' opgeleverd die we konden en kunnen benutten bij onze lobbyinspanningen om de bouw en de branche draaiende te houden. Met als actueel wapenfeit onze lobby met de Woningbouwalliantie.

Wat ook opviel tijdens onze belronde: veel optimistische geluiden en animo om de crisis te lijf te gaan en nieuwe kansen te vinden. Een kleine greep:

  • Dreiging: er zijn – terecht – groeiende zorgen over jonge architecten die buiten de boot dreigen te vallen (dit signaal heeft ons ertoe gezet om versneld een ontwikkelprogramma voor jong talent op te zetten)
  • Kans: er lijkt nu meer bereidheid te bestaan om te komen tot gezonder aanbesteden en slimmere en snellere procedures (hierover zijn we in gesprek met het Ketenberaad, versnellingsacties zijn in de maak)
  • Veelgehoord: bij veel gemeenten zit de plancapaciteit vol, ambtenaren worden weggehaald bij de bouwvoorbereidingsprocedures (dit kaarten we aan tijdens ons structurele overleg met onder meer VNG, de G40 en het ministerie)
  • Bemoedigend: met name in de woningbouw komen veel nieuwe opdrachten binnen.

We hebben tijdens de belronde ook meteen de gelegenheid te baat genomen om een misverstand uit de wereld te helpen, namelijk dat de SFA adviseert over arbeidszaken (‘Waarom doet de BNA dit niet?’) en juist mede voor dit doel is opgezet door de BNA.

‘BNA-voorzitter Francesco Veenstra: Ik vond het bijzonder inspirerend om de voorbije maanden zo veel collega-architecten te hebben kunnen spreken.’

In gesprek blijven

Dat we nu 600 leden hebben gebeld, wil niet zeggen dat we stoppen; de intentie is nog steeds om de komende tijd alle leden te spreken, telefonisch, per mail of in het echt. Schroom vooral ook niet om ons te benaderen, en hou ook onze coronadossiers, die wekelijks worden geactualiseerd, in de gaten. Bekijk ook de verslagen in woord en video van onze coronacrisisgedreven BNA Live-edities.

Collectiviteit en solidariteit

Ook het Bestuur heeft veel gebeld, met name niet-BNA-bureaus. Niet om hen als lid te werven, maar simpelweg omdat zij ook deel uitmaken van de branche en omdat hun ervaringen in deze crisissituatie even relevant zijn. Deze collegiale actie wordt zeer gewaardeerd, met als bijvangst dat we ook via hen weer meer zicht krijgen op wat er branchebreed speelt.

BNA-voorzitter Francesco Veenstra: “Ik vond het bijzonder inspirerend om de voorbije maanden zo veel collega-architecten te hebben kunnen spreken. De bereidheid om zorgen en kansen te delen blijkt groot, de belangstelling naar de situatie waarin andere bureaus zich bevinden is oprecht en dat getuigt van solidariteit binnen onze branche. Wat mij betreft is dat winst voor nu en moeten we dat vasthouden naar de toekomst toe.”