Van alle architectenbureaus merkt 78% dat processen bij gemeenten, waaronder bestemmingsplannen, vergunningen en welstand vertragen als gevolg van de coronacrisis. Dit leidt tot moeilijkere besluitvorming bij opdrachtgevers en hollen of stilstaan bij bureaus. Dat blijkt uit de vierde corona-quickscan van de BNA onder alle aangesloten architectenbureaus. BNA-directeur Fred Schoorl: “We doen nogmaals een dringende oproep aan gemeenten: houd de plan- en bouwprocessen gaande, dat is cruciaal voor de kwaliteit en het tempo in de woningbouwopgave.”
Corona leidt tot vertraagde besluitvorming overheid en opdrachtgevers
Relatief positief beeld
Ondanks genoemde knelpunten komt voor de branche uit de corona-quickscan van maart 2021 een relatief positief beeld naar voren, waarbij de werkvoorraad voorlopig positief terugveert en het gebruik maken van steunmaatregelen sterk afneemt na de onzekerheid en sombere verwachtingen een jaar geleden. Een ruime meerderheid van de bureaus geeft aan eenzelfde of zelfs hogere omzet te hebben. Dat neemt niet weg dat er grote verschillen kunnen zijn tussen bureaus, afhankelijk van de deelmarkten waarin zij actief zijn.
Hernieuwde oproep aan gemeenten
Een jaar geleden riep de BNA gemeenten al op alle plan- en bouwactiviteiten zoveel mogelijk door te zetten. De BNA doet daarom een hernieuwde oproep aan gemeenten om woningbouwplannen niet uit te stellen. Daarvoor is het belangrijk de vergunningverlening van bouwprojecten en de aanbesteding van nieuwe opdrachten zoveel mogelijk op niveau te houden. En de opgave te verrijken met het geleerde uit de coronacrisis, alsmede met nog meer tempo in de aanpak van klimaat, energie, stikstof en andere aanstormende crises. Daar plukken we als gemeenten, bewoners, bureaus en bouwers allemaal de vruchten van.
Duurzaam herstelplan voor Nederland
Schoorl: “We snappen dat er nu veel aandacht en geld van gemeenten gaat naar het sociale domein. Dit mag niet leiden tot een gebrek aan energie en geld voor toekomstbestendige woningbouw. In een herstelplan voor Nederland moeten ruimtelijke kwaliteit en woningbouw topprioriteit zijn. Jongeren en een groeiende groep één- en meerpersoonshuishoudens kunnen nu heel lastig betaalbare woonruimte vinden. Daarom moeten we als ontwerp-, ontwikkel- en bouwsector samen met de overheid goed nadenken over hoe en waar te bouwen, met nieuwe concepten. Daarbij zijn ruimtelijke kwaliteit, energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie, betaalbaarheid en biodiversteit belangrijke uitgangspunten.”