Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
Officieel ben ik architect sinds oktober vorig jaar. Na eerst HBO bouwkunde op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in 2012 afgerond te hebben volgde de architectuurmaster aan de TU in Eindhoven. Ik studeerde net na 1 januari 2015 af en hierdoor was het verplicht om beroepservaring op te doen voordat ik me kon inschrijven in het architectenregister. Het jaar tussen de afronding van mijn master en mijn eerste fulltime baan in de architectuur heb ik gebruikt om te reizen in Midden Amerika en me te oriënteren op de banenmarkt. Eind 2016 ben ik begonnen bij Te Kiefte Architecten in Borne. Hier heb ik vanaf september 2018 mijn beroepservaring opgedaan door het volgen van het geïntegreerde traject van de PEP (Professional Experience Programme). Het traject bij de PEP heb ik met veel plezier in twee jaar afgerond met inschrijving in het architectenregister in oktober 2020 als gevolg.
Rondom de inschrijving in het Architectenregister ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Ik heb een goede tijd gehad in Borne, maar ik voelde dat het tijd werd voor iets nieuws. In die periode kreeg ik een telefoontje van mijn vader. Hem was via via ter ore gekomen dat ERS architecten in Terborg op zoek was naar een architect en nieuwe eigenaar. Ik twijfelde op voorhand over deze grote stap, maar een eerste kennismaking met de toenmalige eigenaren, Jan Renskers en Rudy Schuurman, nam die twijfels weg. Het klikte en hierna is het vrij snel gegaan. Per 1 april 2021 ben ik de nieuwe eigenaar van ERS. Jan en Rudy hebben het bureau meer dan 30 jaar met passie succesvol geleid en blijven ook de komende jaren nog verbonden aan ERS.
Waarom ben je architect geworden?
De interesse in de bouw is er eigenlijk altijd geweest. Het feit dat mijn vader een staalbouwbedrijf heeft en ik hier altijd (vakantie)werk heb gedaan hebben hier zeker een rol in gespeeld. Tijdens mijn periode op het HBO kwam ik er achter dat ik binnen de bouwkunde het meest geïnteresseerd was in de architectuur. De nieuwsgierigheid in achterliggende keuzes achter ontwerpen en detaillering heb ik hierna verder uitgediept tijdens mijn master aan de TU/e. De mogelijkheid om van niets iets te maken of om bijvoorbeeld een nieuwe functie aan een leegstaand gebouw in de stad te geven vind ik prachtig.
Waar ligt je ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
De afgelopen maanden waren als een achtbaan, met veel nieuwe informatie. Er komt veel kijken bij een overname, het ondernemerschap, maar zeker ook bij het architectenwerk zelf. ERS is een succesvol architectenbureau en de ambitie is om dat de komende jaren minimaal zo te houden. Jan gaat langzaam een stapje terug doen en het is de bedoeling dat ik zijn positie en het management over ga nemen. Het bureau ziet er over 5 jaar hopelijk hetzelfde uit qua grootte en opdrachten. Met de kwaliteit die opdrachtgevers gewent zijn van ERS, maar zeker ook met een eigen twist.
Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
ERS ligt midden in de Achterhoek. De overname van ERS betekende een terugkeer naar mijn geboortestreek. De mentaliteit van de Achterhoeker, ‘Doe maar gewoon en afspraak is afspraak’, zit in het DNA van ERS. Naast deze pragmatische aanpak zoekt ERS naar het maximale resultaat in het architectonische spel tussen vorm, functie en kleur, altijd met zorgvuldige detaillering. Iets dat ERS al 30 jaar in Nederland en Duitsland doet en wat ons onderscheid van andere bureaus in de regio.
Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Als architect bevindt je je op de grens tussen theorie en praktijk van de bouw. Ontwerpen die je maakt worden voor tientallen jaren, of langer, gerealiseerd. Dit brengt verantwoordelijkheid met zich mee. De architect is vandaag de dag niet meer de alwetende bouwkundige die hij vroeger was, maar draagt nog wel verantwoordelijkheid voor het totaaloverzicht en de richting van het uiteindelijke ontwerp. Daarnaast is de architect één van de weinigen in het bouwproces die echt aan de kant van de opdrachtgever staat en niet volledig op basis van financiën handelt. Een goed vormgegeven, op een duurzame manier tot stand gekomen, gebouwde omgeving waar mensen zich prettig voelen is voor mij de meerwaarde die de architect kan bieden in het bouwproces.
Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
ERS is jarenlang lid geweest van de BNA. Een aantal jaar geleden hebben Jan en Rudy echter besloten om hiermee te stoppen. Zelf zie ik het belang van samenwerken en het delen van kennis als belangrijkste redenen om lid te worden van de BNA. Het beroep van architect staat onder druk en een sterke branchevereniging kan hierbij helpen. De architect zou juist in deze periode van transitie en woningnood een cruciale rol kunnen spelen, maar dan moeten we die kans wel pakken!