Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
Ik ben afgestudeerd aan de TU Delft in 2002 met een specialisatie in restauratiearchitectuur. Even heb ik overwogen om na mijn afstuderen bij andere bureaus te gaan werken, maar kon eigenlijk gelijk bij het architectenbureau van mijn vader terecht. Hij heeft het familiebedrijf opgericht in 1973, dat daarna is uitgegroeid tot een vooraanstaand bureau in Zeeland. Na diverse functies te hebben doorlopen, om het vak op alle fronten uit te kunnen oefenen, heb ik vrij snel de leiding genomen en in 2015 het bedrijf helemaal overgenomen.
Waar ligt je ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
Na de Mavo had ik nog geen idee wat ik wilde worden, maar omdat mijn vader een architectenbureau had, vond ik de bouw wel interessant. Op de MTS werd mijn interesse gewekt om verder te kijken dan timmeren en metselen. De ambitie om architect te worden kwam pas op de HTS in Tilburg, daar werd toen op haast academisch niveau architectuur onderwezen door bevlogen docenten. Wat mij zo fascineert aan de rol van architect is de generalist, de van-alles-een-beetje-weten specialist, waardoor je als een regisseur in het bouwproject staat en de opdrachtgever op alle vlakken adviseert.
Waarom ben je architect geworden?
Wij zijn gegroeid tot een groot bureau en daarna weer geslonken tot een klein bureau. Je leert mee te bewegen met de tijdgeest. En we hebben een aantal crises doorstaan. Wat we ambiëren is het ontwerpen van goede gebouwen. ‘Goed’ betekent hierin dat opdrachtgevers en gebruikers na jaren nog steeds zeggen: dit is doordacht of: hier wonen we na jaren nog steeds zo fijn.
Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
Een veel gehoord compliment is dat wij alles zo goed uitwerken, elk detail is doordacht. We horen dat van aannemers die blij zijn als ze voor ons mogen rekenen omdat elk detail is uitgewerkt en goed getekend of omschreven. Je ziet dat ook vaak zijn weerslag krijgen in een vlekkeloze bouw. Wij leveren kwaliteit vanaf ontwerp tot uitvoering, dit kost veel tijd en energie, maar levert iedere keer weer resultaat op.
Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Wij zijn dirigenten, leiden een orkest met allerlei disciplines, professionals. De kunst is om het beste uit een ieder te halen en in te zetten, of het nu vanuit ons bureau is of vanuit de externen. Onze rol als adviseur op creatief vlak, maar ook als bewaker van kwaliteit bij de hoogwaardige ontwerpen is doorslaggevend. Dit doe je niet alleen, maar samen met anderen. Ons team van technisch specialisten kunnen alle disciplines aansturen en de uitkomsten vertalen naar een klasse product. Het lastige is vaak om die meerwaarde van te voren aan opdrachtgevers uit te leggen, je hoort dat de opdrachtgever dat meestal pas achteraf beseft…
Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
We zijn eens een poos lid geweest, maar hebben het lidmaatschap opgezegd omdat wij niet ervaarden wat de meerwaarde was van dit lidmaatschap tegenover de hoge kosten destijds. Nu denken we dat lidmaatschap betekent dat je aan je opdrachtgever kunt tonen dat je als architect kwaliteit biedt door het onderhouden van je professie, het bijhouden van alle nieuwe regelgeving of van duurzaamheidsaspecten. Maar ook dat we als bureau een speler zijn die zich blijft innoveren en voorop kan blijven lopen in kennis en kunde. We hopen daarom dat de BNA een goede bijdrage hieraan kan leveren door kennis beschikbaar te stellen of te delen en daadwerkelijk ondersteuning biedt.
En uiteindelijk is het natuurlijk ook een kwaliteitskeurmerk!