Actueel / Nieuws

Even voorstellen: Gateways

Nieuw BNA-lid Marten Wassmann vertelt hoe een snuffelstage tot een carrière leidde en dat hij graag oplossingen bedenkt voor complexe binnenstedelijke vraagstukken.

Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
Ik ben opgegroeid in Duitsland, met een Nederlandse moeder en een Duitse vader. Tijdens mijn studie in Duitsland kreeg ik de kans om een jaar aan de TU Delft te studeren. Daar is toen de wens ontstaan om na mijn afstuderen ook werkervaring in Nederland op te doen. Op mijn shortlist van Nederlandse bureaus waar ik wel wilde werken stond Benthem Crouwel Architects bovenaan en daar ben ik in 1997 ook terecht gekomen.
Uiteindelijk werd ‘een jaartje werkervaring’ een hele loopbaan – ik ben er meer dan 20 jaar gebleven, vanaf 2005 als partner/mede-eigenaar. Begin 2020 ben ik vertrokken bij Benthem Crouwel Architects en heb ik mijn eigen bureau opgericht: Gateways.

Waarom ben je architect geworden?
Op mijn 14e heb ik twee weken snuffelstage gelopen bij een architectenbureau en toen wist ik al dat dit het beroep voor mij was. Voor mij is het vak van architect één van de weinige beroepen waarin je techniek, maatschappij en schoonheid kunt combineren. Je gebruikt logica en wetenschap om iets moois te maken dat vervolgens een maatschappelijke, vaak sociale functie heeft. Dit besef had ik al heel jong en de keuze voor dit beroep was dan ook heel vanzelfsprekend. Toen ik op de universiteit met een numerus fixus te maken kreeg voelde dit heel vreemd omdat ik me maar moeilijk kon voorstellen dat een ander beroep ook bij mij zou kunnen passen. Gelukkig werd ik geselecteerd dus is dat helemaal goed gekomen.

Waar ligt je ambitie? Hoe ziet het bureau er over 5 jaar uit?

Ik werk graag aan ruimtelijke vraagstukken: hoe is het leven in binnenstedelijke gebieden georganiseerd? Wat zijn de ‘hotspots’ van de maatschappij, de plekken waar veel mensen samen komen om zich van A naar B te bewegen? Hoe kun je dat ordenen en organiseren, op een manier die gebruiksvriendelijk, veilig en efficiënt is? En dan maakt het niet uit of het gaat over een klein busstation, een grote luchthaven of een multifunctioneel gebouwcomplex, de principes zijn hetzelfde. Architectuur kan echt een verschil maken in hoe mensen de stad beleven, en in een tijd waarin ruimte steeds schaarser wordt is dat een belangrijke verantwoordelijkheid.
Over vijf jaar is Gateways gestaag verder gegroeid en werken we met een stabiel, hecht team aan mooie projecten. Dat verder opbouwen, samen met mijn medewerkers, is iets waar ik naar uitkijk.

Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?

Wij hechten veel waarde aan integraal werken en ontwerpen, dat wil zeggen dat we al in een heel vroeg stadium van een project samenwerkingen aangaan. We weten wat we kunnen en wat we niet kunnen. Hetzelfde geldt voor onze adviseurs, externe deskundigen en partners. De meest succesvolle projecten realiseer je als je werkt vanuit een openhartige en loyale teamspirit.
Daarnaast beseffen wij heel goed dat de mooie oplossingen die wij vandaag bedenken waarschijnlijk maar van tijdelijke waarde zijn. De wereld verandert snel en daarmee de eisen die wetgeving en gebruikers aan een gebouw stellen. Je kunt er eigenlijk niet van uitgaan dat iets ooit echt ‘af’ is. In onze projecten nemen we verantwoordelijkheid voor die factor van onzekerheid, door er al tijdens het ontwerpen rekening mee te houden dat een gebouw aangepast kan worden als dat in de toekomst nodig is.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?

De architect is de regisseur die alles en iedereen bij elkaar brengt, overzicht behoudt en de kwaliteit bewaakt. De architect heeft ook een belangrijke vertrouwensfunctie in het zorgvuldig behartigen van álle belangen – niet alleen die van de opdrachtgevers maar juist ook van de (toekomstige) gebruikers. Daarvoor moet je je kunnen verplaatsen in andere partijen, terwijl je ook rekening moet houden met alle financiële en praktische aspecten en beperkingen.
Je kan best iets bouwen zonder architect door bijvoorbeeld een kant en klaar plan voor herhaling uit de kast te trekken en uit te voeren. Maar als je kwaliteit wil en goed passende, duurzame oplossingen, dan wil je maatwerk en geen confectie. Dat doet de architect: de maat nemen en aan de hand daarvan een ontwerp maken dat perfect op het vraagstuk is toegesneden.

Waarom ben je BNA lid geworden en wat verwacht je van het lidmaatschap?

Ik was persoonlijk al lid sinds 2005. Nu de BNA geen ledenorganisatie meer is maar een brancheorganisatie zijn wij ook als bureau Gateways lid geworden. Vanaf 2014 ben ik bestuurslid bij de regionale kring van de BNA, ring Amsterdam-Kennemerland, nu in de netwerkstructuur omgedoopt tot Club A. Als ambassadeur van Club A organiseer ik netwerkevenementen waar architecten elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Ik verwacht dat de BNA als brancheorganisatie de belangen van haar leden vertegenwoordigt. Maar bovenal verwacht ik te profiteren van de kennisdeling, het uitbreiden van je netwerk en de uitwisseling van ervaringen. We zijn in deze tijd natuurlijk vaak elkaars concurrenten, maar het is leuker om te focussen op wat we gemeen hebben en van elkaar kunnen leren, en een vereniging als de BNA kan daar een grote rol in spelen!