Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
Begin 2016 ben ik afgestudeerd aan de TU Delft waarna ik een post-graduate heb gevolgd aan de Architectural Association en twee jaar in Londen heb gestudeerd en gewerkt. Eenmaal terug in Nederland heb ik in de zomer van 2020 mijn beroepservaringsperiode vanuit Benthem Crouwel Architects afgerond en mocht ik mezelf eindelijk officieel architect noemen. Na vier ontzettend leerzame en leuke jaren bij Benthem Crouwel, waar ik aan grote opgaves heb mogen werken, besloot ik afgelopen zomer om Studio Antidote op te richten. Een langgekoesterde droom ging in vervulling. De naam is geïnspireerd op een kunsttentoonstelling getiteld ‘Art is the Antidote.’ Ook ik probeer, in dit geval met mijn architectuur, een ‘tegengif’ te bieden door rustpunten in een drukke stad te creëren en sprankelende en hoopgevende gebouwen te realiseren.
Waar ligt je ambitie?
Studio Antidote wil gebouwen ontwerpen met een positieve impact op haar gebruikers, de omgeving en handvatten bieden bij grote maatschappelijke opgaves. Door slim gebruik te maken van passieve ontwerpstrategieën en doordachte daglichttoetreding wordt de energievraag geminimaliseerd en het gebruikerscomfort gemaximaliseerd. Nieuwbouwprojecten probeer ik flexibel, demontabel en licht te ontwerpen zodat je ze gemakkelijk kunt aanpassen. De eerste stappen zijn hierin gezet, maar het lukt nog niet altijd om deze doelen te halen. Ik hoop dat dit over 5 jaar bij elk project volledig lukt en dat dit ook vanzelfsprekender wordt voor opdrachtgevers.
Waarmee onderscheiden je je van andere architectenbureaus?
Ik werk persoonlijk en ontzorgend samen met de opdrachtgever. De communicatielijnen zijn kort en efficiënt, dat werkt heel prettig voor alle partijen. Ik vind het leuk om met andere partijen samen te werken voor een specifiek project. Doordat ik hier flexibel in ben ontstaan er vaak verassende en inspirerende uitkomsten. Daarnaast verbreed ik me graag en geef ik één dag per week afwisselend les op de TU Delft en de Academie van Bouwkunst en begeleid ik studenten met hun ontwerpproject. Ook schrijf ik voor Archined over uiteenlopende maatschappelijke en duurzame onderwerpen. Deze afwisseling biedt weer nieuwe invalshoeken en inspiratie voor de lopende projecten.
Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
In het bouw/ontwerpproces spelen ontzettend veel verschillende thema’s. Voor elk onderwerp is een andere expert betrokken. Deze hebben vaak veel vakkennis en als architect kun je al deze input filteren en bied je houvast in het bouwproces. Door je als architect te verplaatsen in alle belanghebbenden (zowel opdrachtgever als gebruiker) en hun belangen zorgvuldig te behartigen kom je tot een gebalanceerd en integraal ontwerp en kun je veel meerwaarde bieden in de leefkwaliteit voor de gebruikers.
Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
Als startende ondernemer gebruik ik de BNA als een platform waar veel kennis te vinden is over bijvoorbeeld contracten, werkomschrijvingen en bureauorganisatie. Daarnaast biedt de BNA ook praktische cursussen aan waar ik gebruik van wil maken om me verder mee te ontwikkelen. De BNA vertegenwoordigt zowel grote bureaus als kleine zelfstandige. In de huidige (aanbestedings)cultuur is het uitdagend om je als kleine zelfstandigen te handhaven en een grotere/publieke opgave aan te trekken. De BNA met haar grote netwerk en brede expertise zou hier wellicht een sturende rol in kunnen innemen.