Actueel / Nieuws

Even voorstellen: Studio Triemstra

Nieuw BNA-lid Saimi Triemstra van Studio Triemstra vertelt ons waarom ze architect is geworden en wat zij als de unieke rol en kracht van de architect ziet.

Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
Officieel sinds januari 2021. Ik ben afgestudeerd aan de TU Delft in 2017. Daarna heb ik de beroepservaringsperiode positief doorlopen en kon ik me inschrijven in het architectenregister. December 2017 ben ik gaan werken bij architectenbureau Architektenkombinatie Bos Hofman. Daar heb ik enorm veel geleerd over onder andere ontwerpen, tekeningen maken en het proces van projecten. Sinds november 2020 werk ik daarnaast als vakdocent architectuur op de Hogeschool van Amsterdam. In april 2021 heb ik Studio Triemstra opgericht.

Waarom ben je architect geworden?
Ik was al heel jong geïnteresseerd in de combinatie techniek, mensen en creativiteit. En heb daar een beroep en studie bij gezocht. Voor mij was dat de studie Bouwkunde aan de TU Delft. Ik hoefde maar langs het faculteitsgebouw te lopen en naar binnen te kijken en ik wist: daar ga ik studeren. Een gouden keuze. Ontwerpen is een samenspel tussen visie, vindingrijkheid, techniek, duurzaamheid, interactie met de omgeving, de maatschappelijke en de menselijke factor. Ik word als architect op al die terreinen uitgedaagd en dat voelt rijk. De breedte van het vak, het bezig zijn met alle dimensies, het onderzoeken, het schakelen, de synergie als het goed samenvalt. Ik vind het allemaal in dit vak.

Waar ligt je ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
Naast het doceren en bezig zijn met korte opdrachten, ben ik me met veel plezier aan het oriënteren op waar Studio Triemstra voor wil staan. Wat zie ik om me heen, welke richting en rol ambieer ik daarin en op welke manier wil ik dat verder vormgeven. Dat is een proces waarvan ik het belangrijk vind om er tijd aan te besteden, zodat ik keuzes maak die zowel goed passen bij behoeftes, ontwikkelingen en kansen op het gebied van architectuur, als bij wie ik ben. Ik ben verschillende richtingen aan het uitproberen, ga met mensen in gesprek, droom en onderzoek.
Zo ben ik nu bezig om een concept ter ondersteuning van CPO projecten uit te denken en werken. Niet alleen van achter mijn bureau, maar juist door in de praktijk te duiken en in gesprek te gaan met allerlei betrokkenen. Tot dusver krijg ik enthousiaste reacties. Of ik het project echt een vervolg ga geven? Dat hangt af van wat ik tegenkom.
Over vijf jaar werk ik aan projecten die er maatschappelijk toe doen. Die verschil maken en een positieve impact hebben op mensen, in hun wonen, werken en leven. Duurzaam werken en bouwen is daarbij uiteraard een belangrijke pijler. Evenals toekomstbestendig bouwen, met oog voor maatschappelijke ontwikkelingen. Ik werk dan in een collectief en veel in samenspraak met toekomstige gebruikers.
Onderdeel van mijn ambitie blijft ook zeker het lesgeven en studenten begeleiden. Ik zie een waardevolle verbinding tussen onderwijs en de ontwerppraktijk. De studenten leren van mij, maar ik leer ook steeds van de studenten.

Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
Voorop staat denk ik dat de mens voor mij centraal staat. Niet alleen in een mensgerichte aanpak en de gebruiker scherp in het vizier houden, maar ook in het samen aanpakken. Ik zie andere spelers niet als concurrenten, meer als mogelijke partners. Sparren, van elkaar leren, en waar mogelijk een opdracht als collectief oppakken. Dat geldt ook voor ontwikkelingen in het vakgebied of maatschappij. Het prikkelt mijn verbeeldingskracht en het kijken naar mogelijkheden en kansen. Hoger, groter en meer opbrengsten inspireren me niet. Waarde toevoegen met een project wel.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Het visualiseren en proberen in de toekomst te kijken. Het maatschappelijk belang niet uit het oog verliezen door alleen bezig zijn met het daadwerkelijke bouwen, maar ook onderzoeken wat de impact gaat zijn. Het overkoepelend kunnen denken en handelen. Het zien van kansen waar anderen een plek, gebied of gebouw wellicht op zouden geven. Het denken in oplossingen, het goed luisteren en evengoed staan voor de eigen inbreng. Dat zie ik als de unieke rol en kracht van een architect. Dat is eigenlijk zowel het cement, als de smeerolie in een project.

Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
De verschillende cursussen die de BNA aanbiedt zijn voor mij een belangrijke reden om lid te worden. Daarnaast hecht ik als startende zelfstandige veel waarde aan informatie die mij verder kan helpen als architect. En, vast niet verrassend, ik ben super geïnteresseerd in onderzoek door de BNA. Voer voor inspiratie en ideeën!