Over binnenstedelijk ontwikkelen en gebouwd geluk
Gastblog Ronald Huikeshoven
Nieuwe binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen bieden volop kansen om écht te vernieuwen op het vlak van circulariteit, duurzaamheid en concepten voor leefomgevingen. Juist deze periode met een grote vraag naar ruimte voor wonen, werken, leisure en deels zelfs winkelen, zorgt ervoor dat we met elkaar de lat hoger kunnen leggen dan gebruikelijk om de beperkte binnenstedelijke locaties op een verantwoorde manier tot ontwikkeling te brengen. Bij zowel publieke als private partijen staat dit hoog op de agenda. In de publieke opinie gaat het vooral over de gewenste woningdifferentiatie in deze gebieden. Maar net zo van belang is de aandacht voor de wijze waar we omgaan met het cultureel erfgoed, hergebruik van materialen, energieopwekking, innovatieve watersystemen, eigentijdse mobiliteitsconcepten en een gemengd stedelijk programma. Deze compositie van aandachtsgebieden maakt het mogelijk een nieuwe stedelijke ontwikkeling te realiseren waar je groen, gezond, geïnspireerd en gelukkig woont, werkt en recreëert.
Gezonder en gelukkiger
Zowel nationaal als internationaal zien we identieke thema’s die bepalend zijn voor de ambitie bij gebiedsontwikkelingen, zoals: nieuwe inpassingen van toekomstige mobiliteit, de inclusieve stad, energietransitie en natuurlijk healthy urban living. Dit maakt deze periode bijzonder interessant voor iedereen die bij ons vak betrokken is. Door de ambitie op deze onderwerpen in onze plannen mee te nemen en dit te combineren met kennisuitwisseling, kunnen we inspelen op een verantwoorde ontwikkeling van binnenstedelijke locaties. Hierbij is een flexibele programmering noodzakelijk, zodat plannen moeiteloos kunnen meegroeien met nieuwe inzichten. Inzet is dat bewoners langer en gezonder leven, maar ook gelukkiger zijn. Om dit te kunnen evalueren is het handig om monitoring met bijvoorbeeld hogescholen of universiteiten op te zetten. Wat werkt en waar moeten we bijsturen? Op deze manier blijven we met elkaar leren en innoveren. Samen met bewoners en gebruikers.
Als AM hebben we de lat hoog gelegd bij ons plan voor de herontwikkeling van de Bijlmerbajes. De bovengenoemde aandachtsgebieden komen samen in het plan Bajes Kwartier en hebben het hele projectteam geïnspireerd om een uitzonderlijk geïntegreerd plan te maken. Dit stimuleert ons bij volgende stedelijke transformaties nog sterker in te zetten op mooie en onderscheidende plekken die verleden en heden verbinden met de toekomst.
Ronald Huikeshoven is directievoorzitter van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM.