Actueel / Nieuws

'Mijn Architectendag', Francesco doet verslag

De BNA Architectendag was als kersverse voorzitter van de BNA mijn vuurdoop voor een grote groep leden van de vereniging.

Het gevarieerde programma rondom het thema “The Human Touch” bleek een perfecte agenda om met veel architecten in gesprek te raken.

Tijdens het ochtendprogramma zag en sprak ik een grote groep architecten van kleinere bureaus. In een sessie rondom strategische keuzes in onder andere de profilering en acquisitievoering van de bureaus werd bloot gelegd dat focus op het ‘waarom’ en het ‘hoe’ vaak ontbreekt en ook lastig te formuleren blijkt; een belangrijk onderdeel in het ondernemerschap van een bureau.

De aftrap van het middagprogramma was in handen van filosoof Lammert Kamphuis. Zijn interactie met de honderden architecten in de zaal was zowel vermakelijk als confronterend met vragen als: “Werken we nog wel vanuit onze bedoeling? Doen we nog wel de dingen die we écht willen doen?” Het onderdeel over spelelement in het werk leverde veel herkenning en inspiratie op.

De dag zette voort in de vorm van kleinere inhoudelijke sessies, waar in samenspel met experts onderzocht en bediscussieerd werd of we als branche anders moeten werken om #gebouwgeluk en #werkgeluk binnen handbereik te halen. Daarnaast vond op de gangen van de cellenblokken verschillende activiteiten plaats. Zoals een meterslange tekentafel waar je ideeën over gebruikers- en werkgeluk kon uiten en kon je een ‘intuïtieve mensbenadering’ ondergaan.

Filosoof Lammert Kamphuis trapte de dag af met een sessie over de Spelende Mens
Filosoof Lammert Kamphuis trapte de dag af met een sessie over de Spelende Mens
Atelier van Berlo wint Next Step Award 2019
Atelier van Berlo wint Next Step Award 2019

Midden in dit programma sprak ik ook nog een groep collega’s van grotere architectenbureaus. We hadden het over de tendensen die we zien naar de toekomst en de zorgen die er zijn over morgen. Onder andere de contractering en omvang van de architectenwerkzaamheden zijn een voortdurend zorgpunt voor architecten.

Als grote afsluiting van de dag werd de Next Step Award uitgereikt aan Bureau van Berlo. Binnen het Next Step Program hebben de genomineerde bureaus een proces doorgemaakt waarbij ze de breedte van hun kunnen als architect en ondernemer aan de jury lieten zien. Over een jaar of tien zal ik vast ergens roepen dat ik erbij was toen de jonge bureaus van na de crisis de voorhoede zijn geworden in een nieuw tijdperk van betekenisvolle architectuur met een Human Touch.

Bekijk hier meer over de Architectendag 2019

Profielfoto van Francesco Veenstra

Geschreven door

Francesco Veenstra

voormalig BNA-voorzitter