Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
Ik ben afgestudeerd als architect in 2004 aan de TU Eindhoven om vervolgens vanuit liefde voor de stad in Rotterdam aan de slag te gaan bij verschillende architectenbureaus. In 2010 ging ik als architect bij ArchitÊma Architectuurstudio werken, dat afwisselend in Schiedam en Rotterdam gevestigd is geweest. Mijn groeiende rol binnen het bureau heeft er in 2019 in geresulteerd dat ik met mijn nieuw opgerichte bureau Stats architecten de werkzaamheden van ArchitÊma heb overgenomen en nu voortzet.
Waarom ben je architect geworden?
Al sinds ik een jaar of 10 was, wilde ik architect worden. Op die leeftijd realiseerde ik me dat ik (helaas) nooit profvoetballer zou worden en met name de klank van het woord architect sprak mij destijds erg aan. Pas veel later realiseerde ik me dat het vak goed aansloot bij mijn interesses, talenten en karaktereigenschappen; van kindsbeen geobsedeerd door vormen, ordenen en maken, een zucht naar kennis, een brede interesse in alpha, bèta en gamma, een snel verveelde alleskunner. Dit alles en meer kun je kwijt in een vak zo gecompliceerd en divers als architect.
Waar ligt je ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
Ons bureau telt heden circa 5 werknemers, waarmee we aan behoorlijk uiteenlopende opdrachten werken. Onze portefeuille groeit en we zijn drukdoende onze organisatie zo in te richten dat we deze groei het hoofd kunnen bieden. Onze ambitie is verder te groeien op verschillende niveaus: in omzet, werknemers, de variatie in opdrachten, de orde van grootte van opdrachten, de variatie in opdrachtgevers. Niet onbelangrijk daarin is dat deze groei duurzaam is, wat in effect betekent dat we zo langzaam mogelijk willen groeien en ons met iedere stap structureel willen verbeteren. Over vijf jaar zijn we een bureau van 10, werken we aan een grote variatie aan bijzondere projecten.
Wij zijn pragmatische dromers, idealistische realisten. Dat klinkt misschien als een tegenstelling, maar dat is het zeker niet.
Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
Wij zijn pragmatische dromers, idealistische realisten. Dat klinkt misschien als een tegenstelling, maar dat is het zeker niet. We begrijpen dat de wereld complex is en dat de macht van architectuur vaak beperkt is. Tegelijkertijd denken we dat onze rol als generalist is een specialistische wereld belangrijker is dan ooit. Met analytisch en holistisch denken ontrafelen we het complexe tot het begrijpelijke en hanteerbare. We zoeken naar oplossingen die op alle niveaus goede antwoorden verschaffen, die evident, helder en simpel ogen, die dankzij een flinke lading slimheid een verheffende ervaring opleveren. Dit maakt ons in eerste instantie eerder proces-georiÃĢnteerd dan product-georiÃĢnteerd, al is dat laatste natuurlijk wel hetgeen wat telt.
Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Natuurlijk streven we naar het maken van mooie dingen â dat lijkt me de vanzelfsprekende plicht van elke architect. En net als elke architect weet ik dat de kwaliteit van het product in belangrijke mate afhangt van de kwaliteit van het proces. Wij proberen daarom het gehele proces zo goed mogelijk te doorgronden en regisseren, van schets tot oplevering. In deze rol bieden we onze opdrachtgevers veel comfort, want we ontlasten ze in grote mate door verantwoordelijkheden naar ons toe te halen. Zo bezien ambiÃĢren wij de klassieke rol van bouwheer, die de regie over het hele bouwproces neemt. Wij geloven dat een architect bij uitstek de slimme alleskunner is die deze rol met verve kan en moet ambiÃĢren.
Ik hoop dat de BNA in staat is bij te dragen aan een groter belang van architectuur
Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
Als klein bureau met een gezonde dosis ambitie is het vaak zoeken hoe aan deze ambitie vorm te geven. Veranderen kost tijd, energie en kennis. Ik hoop en verwacht dat de BNA ons kan ondersteunen in ons streven met de nodige kennis en kunde. Verder denk ik dat het belangrijk is dat de belangen van architecten en van jonge architecten in het bijzonder door de BNA worden behartigd. Het dominante beleid omtrent selecties maken jongere bureauâs kansloos en zijn een ernstige bedreiging voor innovatie en pluriformiteit. Bovendien speelt de architect een vaak ondergeschikte rol in de technische uitwerking en de regie van het proces â zaken waar wij ons juist hard voor maken. Ik hoop dat de BNA in staat is bij te dragen aan een groter belang van architectuur, een belangrijkere rol van de architect en ruimte te maken voor verjonging en innovatie.