Technisch ontwerper Nafthaly de Graaf zit in zijn derde jaar bij zijn derde werkgever Wiegerinck. Met zijn bouwtechnisch werk legt hij de verbinding tussen de creatie van de architect en de technische uitwerking. “Ik maak de technische vertaalslag zodat het ontwerp uitvoerbaar wordt en overeind blijft. Bij veel bureaus is ontwerp en bouwkundige uitwerking in één rol gecombineerd. Wij zijn een wat groter bureau, vandaar de specialisatie.” Wiegerinck staat bekend om projecten in de gezondheidszorg, wonen met zorg en onderwijs en onderzoek.
Beoordeling materialen op technisch vlak
De Graaf: “Om ontwerpen technisch uit te werken gebruik ik de SBR-Referentiedetails zeer regelmatig. Ze zijn een handige inspiratiebron en een onafhankelijk naslagwerk waarmee ik de bouwkundige vertaalslag maak. We gebruiken de details te pas en te onpas kan ik wel zeggen. Zeker wekelijks en afhankelijk van een project zelfs dagelijks. Bij het opzetten van een project, bijvoorbeeld om combinaties van bouwmaterialen uit te zoeken. En anders in een latere fase van een project. Er zitten veel details in de documentatie om materialen op technisch vlak te kunnen beoordelen. Dat is vooral geschikt als het om de standaard aandachtspunten gaat, zoals het ventileren van hout. Het is juist heel zinvol als je met een nieuw materiaal gaat werken om de technische details ervan op te zoeken.”
Er zit geen rode draad in zijn zoekgedrag vertelt De Graaf, het is projectafhankelijk. “Er zijn nu ook BENG-details in opgenomen en dat is fijn want daar komt steeds meer vraag naar. Het is interessant te kijken waar de oplossingen liggen, om die hogere eisen te kunnen halen. Daar kun je de referentiedetails als inspiratie goed bij gebruiken.” Hij vindt het prettig dat de informatie neutraler en completer is dan de documentatie van leveranciers, “van waterkering tot installaties, je weet gewoon dat het klopt.”
Veilige en open nieuwbouw voor Moviera
Om inzicht te geven in de dagelijkse praktijk van Wiegerinck haalt De Graaf graag de nieuwbouw aan voor Moviera in Leidsche Rijn (Utrecht), ontworpen door een collega en door hem technisch gedetailleerd, onder meer met behulp van de referentiedetails. Het nieuwe pand voor de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld komt in een buurt met woningen, winkels, kantoren en sportscholen en past goed in het stedenbouwkundige geheel. Naast veiligheid is ook openheid het uitgangspunt; de kinderen moeten onbezorgd buiten kunnen spelen, maar het pand moet ook goed in verbinding staan met de buurt. Zo is er naast een besloten tuin een andere tuin toegankelijk voor de buurt. De entree is direct het hart van het gebouw van Moviera met uitzicht op de tuin. Er is een familiekamer en op de begane grond ligt een grote gemeenschappelijke ruimte voor bijeenkomsten, als veilige buffer tussen bezoekers en de wooneenheden voor de cliënten. De vergunning is inmiddels rond, dit jaar wordt met de bouw gestart.
Standaard in bouwkundig detailleren
De SBR-Referentiedetails worden in Nederland gezien als de standaard in bouwkundig detailleren. Ze voldoen aan de hoogste thermische isolatie-eisen die het Bouwbesluit stelt voor nieuwbouw. De referentiedetails zijn een belangrijk gereedschap voor opdrachtgevers en opdrachtnemers: in de woning- en utiliteitsbouw worden ze dagelijks intensief gebruikt.
Wiegerinck heeft een abonnement op BRISwarenhuis, dat de 1.500 SBR-Referentiedetails ontsluit, inclusief de 100 BENG-details. De meerwaarde zit ‘m met name in de verwijzingen naar het Bouwbesluit en andere normen en eisen voor de bouw. Dat geeft de zekerheid dat je voor elke situatie over de juiste documenten beschikt. De software van BRIS onderscheidt zich doordat ze de onderlinge verbanden legt. Als BNA-lid krijg je korting op de jaarlijkse licentiekosten van BRISwarenhuis.
Marktconforme en betaalbare productkeuzes
Door de referentiedetails te gebruiken weet je dat je keuze marktconform is, meent De Graaf. Natuurlijk is het goed om met een heel creatieve oplossing te komen, “maar soms is het ook goed om bij de basis te blijven. Binnen een project zijn er speerpunten. Als je de andere onderdelen betaalbaar kunt maken met standaard producten, maak je het makkelijker voor iedereen in het bouwteam, want daarover is geen discussie.”
Het voordeel van die standaardisering is dat de creatieve energie dan naar de moeilijker beeldbepalende onderdelen van het project kan gaan die minder standaard zijn, zegt De Graaf. Hij vindt de referentiedetails daarvoor minder bruikbaar, omdat zij geënt zijn op de meer veelvoorkomende aspecten. Toch kunnen ze zeker een basis vormen voor nieuwe oplossingen en toepassingen die in een project worden bedacht. Veel termen zijn immers altijd gelijk: waterdichtheid, bouwvolgorde, thermisch.
Nafthaly tot slot: “Ik gebruik de SBR-Referentiedetails in BRISwarenhuis vooral om te kijken welke oplossingen er mogelijk zijn. Dan weet ik in welke richting ik kan denken om het ontwerp verder te detailleren. Ze bieden mij de standaarddetails waaruit ik het optimale kan kiezen, binnen de diverse smaken die er zijn.”