Transitieplan pensioenregeling vastgesteld

BNA en vakbonden hebben, in samenwerking met het pensioenfonds voor de architectenbureaus, het transitieplan voor de nieuwe pensioenregeling vastgesteld. De pensioenregeling verandert op 1 januari 2027 vanwege een verandering in de wet, het transitieplan vormt hiervoor de basis.

Eerder informeerde bestuur van de BNA per e-mail de leden op 2 mei jl. over het resultaat van de onderhandelingen van BNA en vakbonden over de uitgangspunten voor het transitieplan. Leden hadden gelegenheid hierop te reageren.

Deze uitgangspunten zijn:

  1. Cao-partners kiezen voor een solidaire premieregeling – deze zorgt voor een hogere pensioenverwachting voor dezelfde premie-inleg. Ook wordt de deelnemer ontzorgd door niet zelf alle ingewikkelde beleggingsbeslissingen te hoeven nemen;
  2. Het pensioenfonds blijft voorlopig rekenen met een premie van 24,5% en een voorlopig beoogd pensioenresultaat met als ambitie 73% van het gemiddeld verdiende loon;
  3. Het werkgevers- en het werknemersdeel blijven gelijk met respectievelijk 55% en 45%;
  4. De keuzemogelijkheden voor werknemers blijven gelijk, evenals de mogelijkheid voor het pensioenfonds om het maatschappelijk verantwoorde beleggingsbeleid te blijven voeren en te intensiveren.

Financiering van het nabestaandenpensioen is nu op opbouwbasis, dat wijzigt naar financiering op risicobasis.