Branded content –Â Solarlux leeft al meer dan 40 jaar in een bedrijfscultuur die gericht is op duurzaamheid. Dit is in wezen gebaseerd op twee pijlers: productkwaliteit, die is ontworpen voor duurzaamheid, en de realisatie van architectonisch hoogwaardige en energie-efficiÃĢnte gebouwen. Andere bouwstenen van de cultuur van het bedrijf zijn openheid en transparantie. Als logische volgende stap stelt de kozijn- en gevelspecialist zijn productspecifieke productdeclaraties vrij ter beschikking â en levert zo een belangrijke bijdrage aan duurzaam bouwen met beweegbaar glas.
Geteste en geregistreerde EPD-certificaten zijn onmisbaar voor de certificering van duurzaam bouwen volgens DGNB, LEED of BREEAM â ze bieden planners transparante en vergelijkbare informatie over de levenscyclus en de milieu-impact van individuele bouwproducten. Ze zijn ook relevant voor architecten die milieuvriendelijke gebouwen willen bouwen zonder tijdrovende en dure bouwcertificeringen te zoeken.
Sinds dit voorjaar publiceert Solarlux zijn EPD-productcertificaten via het internetportaal ECO Platform, de overkoepelende organisatie van nationale EPD-programmahouders in Europa en in het eigen klantenportaal “mySolarlux”.
EPD milieuproductverklaring
Voor alle systemen die relevant zijn voor de bouw, zoals de glazen vouwwanden Ecoline, Highline en Megaline, de schuiframen cero II en cero III, de schuifpuien Ecoline S en Highline S en alle volledig glazen schuif- en schuif-draaisystemen zijn milieuproductverklaringen van het ift Rosenheim Institute beschikbaar. Dit zijn geen zogenaamde voorbeeld-EPD’s, die het gemiddelde van een branche of vereniging weergeven, maar productspecifieke productdeclaraties die uitspraken doen over de milieu-impact of milieu-impact van een bepaald product, zoals energie- en waterverbruik of het daaruit voortvloeiende Global Warming Potential (GWP). Bovendien worden de productspecifieke EPD’s om de vijf jaar opnieuw gecertificeerd, wat een voortdurende verbetering van de duurzaamheidsparameters met zich meebrengt. In principe zijn alle producten in de hele waardeketen gecertificeerd.


Topprestatie voor GWP
De bedrijfscultuur van Solarlux, die al decennialang gericht is op duurzaamheid, heeft vooral zijn vruchten afgeworpen op het gebied van de aardopwarmingsvermogen (GWP): op dit gebied zijn bovengemiddelde resultaten behaald voor alle producten. Dit is te danken aan het uitgekiende energieconcept van de Solarlux Campus in Melle, Nedersaksen, die in 2016 werd geopend en waarvan de elektriciteitsbehoefte voor 80 procent in de eigen middelen kan worden gedekt. Ook het Nederlandse kantoorgebouw in Nijverdal kent het gelijke principe en is in 2010 ontwikkeld in samenspraak met de TU Delft.
Campusstrategie: Zeilschip in plaats van motorboot
Onder het motto “meer zeilschip dan motorboot” maakt de Solarlux Campus gebruik van de natuurkrachten en omstandigheden van de locatie. Om dit te bereiken, werd de architectuur, die wordt gekenmerkt door openheid en transparantie, gecombineerd met een efficiÃĢnt energieconcept op basis van hernieuwbare energiebronnen. warmtekrachtkoppelingsinstallatie, evenals warmteterugwinning van de coatingfabriek. Door de combinatie van een laag warmteverbruik, een hoge opslagcapaciteit, hernieuwbare energiebronnen en een intelligent low-tech ontwerp van de grote dubbele gevel, die airconditioning volledig overbodig maakt, kan alleen al op het hoofdkantoor in Melle jaarlijks tot 800.000 kg CO2 worden bespaard.