Stimulerende Omgevingen

Unilever Global Foods Innovation Centre - "Hive"

Introductie

In het energieneutrale BREEAM-NL Outstanding Foods Innovation Centre werken ruim 500 Unilever medewerkers samen met studenten en onderzoekers van Wageningen University & Research en andere experts aan gezonde voedingsinnovaties. Het gebouw omvat kantoren, laboratoria, testkeukens en een mini-fabriek op kleine schaal worden ontwikkeld.

Toelichting categorie

Het Unilever Foods Innovation Centre is gelegen aan de zuidelijke rand van de campus van Wageningen, oftewel “De Strip”. “De Strip” bestaat uit een mix van R&D faciliteiten, incubators voor spin-offs en start-ups. De opvallende transparante nieuwbouw neemt een prominenten plaats in op de campus.

Om ons voedselsysteem fundamenteel te veranderen wilde Unilever in het nieuwe innovatiecentrum kennisuitwisseling tussen eigen medewerkers optimaliseren en samenwerking met andere experts uit de voedingssector bevorderen om gezamenlijk te werken aan gezonde en duurzame voedingsinnovaties.

In aansluiting op deze ambities ontstond het ontwerp van het Foods Innovation Centre; een uiterst duurzaam en connectief gebouw dat uitnodigt tot ontmoeting en interactie.

Voor optimale kruisbestuiving tussen de verschillende Unilever expertises bracht het ontwerpteam meerdere functionaliteiten op het gebied van voedingsinnovaties samen onder ÊÊn dak: laboratoria, testkeukens en een proeffabriek maken allemaal onderdeel uit van dit multifunctionele gebouw. Dit heeft een enorme positieve impact op de snelheid en het gemak van interactie tussen de medewerkers.

Het gebouw wordt gekenmerkt door transparantie, open flexwerkplekken en ruimten die uitnodigen tot bijpraten. Een centrale grote trap verbindt de verschillende afdelingen met elkaar en stimuleert spontane ontmoetingen. Met aandacht voor (dag)licht, uitzicht op groen, luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie draagt het gebouw bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

Door deze multifunctionaliteit en strategische ligging is het innovatiecentrum tevens een belangrijke kennishub voor experts in de voedingsmiddelensector. Unilever werkt hier samen met onderzoekers en studenten van Wageningen University & Research, andere bedrijven, kennisorganisaties en start-ups aan de voedingsinnovaties van de toekomst.

Kennisuitwisseling wordt verder gefaciliteerd doordat een groot deel van het gebouw publiek toegankelijk is. Bezoekers krijgen letterlijk een kijkje in de keuken van Unilever. Iedereen is welkom in de koffiebar en het bedrijfsrestaurant waar je prachtig zicht hebt op het productieproces in de mini-fabriek en de testkeukens waar nieuwe ingrediÃĢnten uitgeprobeerd worden.

Zo geeft de komst van het innovatiecentrum een impuls aan de ambitie van Wageningen om een wereldwijd toonaangevend kennishart op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences te worden.

Toelichting ontwerp

Het energieneutrale Foods Innovation Centre van Unilever – Hive, is met een BREEAM-NL Outstanding certificering ÊÊn van de meeste duurzame gebouwen ter wereld.

De thema’s gezondheid, flexibiliteit, energiegebruik, materiaalgebruik en circulariteit staan aan de basis van het innovatiecentrum.

In het ontwerp zijn diverse innovatieve oplossingen verwerkt die bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. Het gebouw is zo ontworpen dat het flexibel aanpasbaar is en de compacte vorm beperkt energieverlies. Op het dak zijn meer dan 1500 zonnepanelen geplaatst en ook het glazen dak is voorzien van zonnecellen die zowel energie opwekken als beschermen tegen de zonnewarmte. Alle materialen die voor de bouw en het interieurontwerp zijn gebruikt, zijn gekozen op circulariteit en herkomst.

Het complexe programma met uiteenlopende gebruiksfuncties en culturen is in nauwe samenwerking met Unilever stap voor stap vormgegeven. Waar je bij de meeste bedrijfsgebouwen direct bij de entree tegen een beveiligings-barrière aanloopt, wilde Unilever het tegenovergesteld. Bij binnenkomst in de zes meter hoge publieke hal van het innovatiecentrum staat openheid, transparantie en food-beleving centraal.

In deze hal zoekt Unilever in eigen huis de kruisbestuiving op met andere exte
e partners op de Wageningen Campus.

Een traditionele receptie heeft plaatsgemaakt voor een royale bar. Even verderop is een open auditorium waar food innovators kennis kunnen delen door middel van lezingen en symposia. Het auditorium verbindt de begane grond met de voor alle bezoekers toegankelijke Food Market, de publieke vergaderruimten en het restaurant op de eerste verdieping. Hier bevinden zich tevens de innovatiekeukens en grote demo keuken waar de chefs van Unilever experimenteren met nieuwe ingrediÃĢnten en culinaire sessies en kooktrainingen organiseren.

Het lichte atrium en brede houten trap verbinden de begane grond met de kantoren en laboratoria van Unilever. De transparantie die de architectuur kenmerkt is voortgezet in het interieur waarin zo veel mogelijk functies visueel met elkaar verbonden zijn. Zo reikt het zicht vanaf het publieke hart van het gebouw tot ver op de kantoorverdiepingen. Voor een optimale beleving en integrale uitstraling zijn alle materialen en afwerkingen perfect op elkaar afgestemd. In de tuin is de architectuur van het gebouw van binnen naar buiten toe voortgezet

Onder het pand is een half-verdiepte publieke parkeergarage gesitueerd.

1.Unilever_ŠOssip.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Wageningen
Functie gebouw Mixed use
Datum van ingebruikname 2019-12-06
Bouwperiode Van 2017-11-03 tot 2019-10-16
Opdrachtgever Unilever
Architecten Paul de Ruiter Noud Paes
Aannemers Dura Vermeer Bouw Hengelo | Hengelo
Adviseurs Interieur Fokkema & Partners Architecten Bouwfysica, Brandveiligheid en installaties DWA & DGMR Installateur Hollander Techniek Constructie Lucassen Bouwconstructies Projectmanagement Arcadis Adviseur BREEAM DWA & MAT 25 Planning Laboratoria Dr Heinekamp Pilot Plant Consultant D&S Process Solution Landschapsarchitect Atelier LOOSvanVliet
Colofon

Architectenbureau Paul de Ruiter Architects
Telefoonnummer 0655694031