3 finalisten strijden om een ereplek op Lowlands

ArchiTenten Challenge 2019. Uit maar liefst 66 ArchiTent-ontwerpideeën heeft de vakjury 3 finalisten gekozen. Iedereen kan tot en met 28 mei stemmen op zijn/haar favoriete ArchiTent 

De 3 finalisten
1. De Trektent

Bart Meere (25), student Civiele Techniek TU Delft

De Trektent is een eenvoudig op te zetten en compact op te vouwen tent. De Trektent staat niet binnen 2 seconden zoals de opgooitent, maar staat zeker binnen een paar minuten. Met dit originele systeem is de tent hoe groot dan ook door 1 persoon op te zetten. Het doek, de slurven en de touwen zijn een oprolbaar/opvouwbaar geheel, zodat de tent makkelijk weer mee naar huis kan.

2. Inside out There
Jasper Manders (31), bouwkundig ingenieur Cepezed

Deze ultieme 2 persoons-festivaltent is opblaasbaar en is geschikt voor koude en warme dagen. Je kunt de tent letterlijk binnenstebuiten keren in combinatie met het tentdoek. Zo houdt ie aan de ene kant de warmte vast en blijft ie aan de andere kant koel. Ook fijn: je kunt in de tent zitten zonder je hoofd te stoten, terwijl je aan de voorkant zelfs kunt staan dankzij het handige aanpasbare frame. Bovendien maakt een reflecterend materiaal deze tent tot een echte eye-catcher.

3. Communitytent Bending Bamboo
Bernd de Groot (23), student Architectuur & Built Environment Hanzehogeschool Groningen

Deze tent, bedoeld voor groepen, bestaat uit 5 tentdelen waarin 10 personen kunnen kamperen. Dankzij de luifel ontstaat een ‘gemeenschappelijk binnenplein’ waaromheen de tenten zijn gegroepeerd. Deze luifel dient daarnaast ook voor bescherming tegen regen en zon, op deze manier kunnen de kampeerders 24/7 met elkaar eten, feesten en chillen.

Over de inzendingen & de jureringscriteria
De 66 ontwerpschetsen zijn beoordeeld op ruimtelijke creativiteit, innovatief karakter en duurzame gebruikswaarde. Lowlands biedt de winnende ArchiTent een podium aan de leukste kampeerders van Nederland: de Lowlands campinggasten.

De meeste inzendingen kwamen van Academie van Bouwkunst-studenten en jonge architecten. Opvallend was dat veel ingezonden concepten ‘community’ gedreven waren: groepstenten en constructies met gemeenschappelijke ruimtes. De jury heeft ook gekeken naar de maakbaarheid van de ontwerpschetsen.