Betalen binnen 30 dagen vanaf 1 juli verplicht

Per 1 juli 2022 moeten ook grote private opdrachtgevers de rekeningen van architectenbureaus sneller gaan betalen. Dan wordt de maximale wettelijke betaaltermijn voor deze opdrachtgevers verkort van 60 naar 30 dagen. Voor publieke opdrachtgevers gold al een maximale betalingstermijn van 30 dagen. Dat is voor architectenbureaus goed nieuws. Hier hebben MKB Nederland en BNA lang en hard voor gepleit. De wetswijziging komt tegemoet aan de doorgaans zwakkere onderhandelingspositie van mkb’ers.

Liquiditeit topprioriteit

Bureaus hebben liquiditeit hard nodig voor een gezonde bedrijfsvoering. Juist daarom is het belangrijk dat facturen voortvarend betaald worden. Volgens BNA-directeur Fred Schoorl gebeurt dat onvoldoende. “Bureaus geven aan dat het nu vaak veel langer duurt voordat facturen worden betaald. Het gaat vooral om de zakelijke markt. Deze ontwikkeling onderschrijft het belang van deze nieuwe wetgeving die de betaalmoraal van grote bedrijven moet verbeteren.”

Debiteurentermijn en werken met startfacturen

De debiteurentermijn bedraagt in de gehele architectenbranche gemiddeld bijna 40 dagen. Bij grote projecten loopt dat echter op tot gemiddeld 90 dagen. Sinds de coronacrisis verslechtert de betaalmoraal. Bijna 60% van de betalingen wordt pas betaald na de afgesproken betalingstermijn. Daarvan staat bij sommige bureaus ca. 15% 100 tot 200 dagen facturen open en nog eens 15% 60 tot 100 dagen. Schoorl: “Gelukkig zijn er ook opdrachtgevers die keurig binnen 30 dagen en waar mogelijk nog sneller betalen. Soms is een voorschot ook bespreekbaar. Dat heeft de voorkeur van bureaus.”

Aandacht nodig voor voortraject

MKB Nederland en BNA blijven aandacht vragen voor het voortraject, met name de termijn tussen het leveren van de prestatie, het indienen van de factuur en het goedkeuren daarvan. De betalingstermijn gaat pas daarna lopen. Dit voortraject maakt dat de betaaltermijn in de bouw bijvoorbeeld gemiddeld 75 dagen is. In het licht van de effectiviteit van de wet betaaltermijnen willen we dat de overheid ook onderzoek gaat doen naar dit voortraject.

Gevolgen voor nieuwe en bestaande overeenkomsten

De aangepaste uiterste betaaltermijn van 30 dagen is voor nieuwe overeenkomsten meteen van toepassing na inwerkingtreding van de wet. De wet heeft later ook gevolgen voor lopende overeenkomsten. Voor die overeenkomsten zal een overgangstermijn van een jaar gelden. Lopende overeenkomsten hoeven dus niet meteen te worden aangepast op het moment dat het wetsvoorstel in werking treedt. Na het verstrijken van de overgangstermijn gelden de nieuwe regels ook voor lopende overeenkomsten. Wanneer een grote opdrachtgever toch te laat betaalt, kan een bureau rente vorderen over de periode dat deze te laat is.