BNA aan gemeenten: houd plan- en bouwprocessen gaande

De BNA roept gemeenten op alle plan- en bouwactiviteiten zoveel mogelijk door te zetten. Dat staat in de brief die vandaag aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is verstuurd. We zoeken ook rechtstreeks contact met o.a. de voorzitter van de VNG om te verkennen wat op korte termijn concreet mogelijk is.

Dit is de tekst van de brief:

De ongekende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan raken ons allemaal en vragen om de wil en creativiteit om door te kunnen werken, ook digitaal. Dat geldt zeker ook voor de gebouwde omgeving. Als Branchevereniging voor 1100 bureauleden en de architectengemeenschap zien wij met zorg dat sommige processen bij overheden, zoals gemeenten, nu al dreigen te stokken. Voor architectenbureaus is het heel belangrijk dat gemeenten hun activiteiten zoveel mogelijk doorzetten, zodat lopende en nieuwe bouwprojecten niet stilvallen. De BNA roept gemeenten daarom met kracht op om digitaal zoveel mogelijk door te werken. Het doorgaan kost niks extra en laat zien dat overheden het goede voorbeeld geven, leiderschap tonen, uiteraard alleen waar mogelijk.

Dienstverlening gemeenten

Bureaus snappen dat ook de gemeentelijke dienstverlening tijdelijk is ontregeld. Toch is het belangrijk de vergunningverlening van bouwprojecten en de aanbesteding van nieuwe opdrachten zoveel mogelijk op niveau te houden. Daar plukken we als gemeenten, bewoners, bureaus en bouwers allemaal de vruchten van. Bureaus geven bij de BNA aan dat sommige gemeentelijke afdelingen nu niet of minder goed bereikbaar zijn en dat processen regelmatig stokken. Daarom vragen wij aandacht hiervoor om zo een te verwachten grote dip over ca. half jaar zoveel mogelijk te voorkomen.

Digitaal samenwerken

De meeste architectenbureaus zijn al grotendeels omgeschakeld naar thuiswerken. Zij geven aan dat de meeste architectenwerkzaamheden vanuit huis kunnen plaatsvinden. Afstemming geschiedt middels telefonisch overleg en tal van digitale hulpmiddelen. Uitdagingen zien architecten momenteel vooral bij procesvoortgang bij gemeenten, zoals bij de plantoelichting voor de welstand, voorlichtingsbijeenkomsten met bewoners, het uitschrijven van aanbestedingen en op tijd betalen door opdrachtgevers. Een goede bereikbaarheid van gemeenten vinden zij daarbij essentieel.

Vergunningaanvragen

Vergunningen en andere zaken waarbij gemeenten een rol spelen kunnen ook zonder fysiek contact afgehandeld worden. Sommige gemeenten hebben goed en snel ingespeeld op de nieuwe situatie, maar we horen van leden dat er ook gemeenten zijn die alle overleggen en afspraken opschorten. Overschakelen op videoconferencing, zoals via Teams, blijkt soms niet mogelijk of zelfs niet toegestaan. Zo dreigen projecten nu stil te vallen. We moeten samen alles op alles zetten om dit te voorkomen.

Aanbestedingen

De aanbestedingen van nu zorgen voor de opdrachten en werk van morgen. De meeste aanbestedingsprocedures worden digitaal doorlopen, waardoor uitstel niet nodig is. Toch hoort de BNA van leden dat het aantal nieuwe tenders terugloopt. Dat baart ons zorgen. Wat betreft lopende aanbestedingen, roept de BNA partijen op om tijdig te communiceren met elkaar over de impact van de coronamaatregelen en daarnaar te handelen. Onder deze omstandigheden kan het redelijk zijn om een inschrijftermijn te verlengen of de uitvoeringsvoorwaarden tegen het licht te houden.

Digitale besluitvorming mogelijk maken

De wet staat digitale besluitvorming in de gemeenteraad nu niet toe. We roepen u en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dan ook met klem op om alternatieve besluitvorming door de raad te onderzoeken en van een wettelijke basis te voorzien. Natuurlijk is openbaarheid van bestuur een groot goed, maar er zijn tal van digitale innovaties beschikbaar die een fysieke bijeenkomst overbodig maken. Ook is het van belang dat de Raad van State haar werkzaamheden zoveel mogelijk continueert.

Daarbij horen we dat ook vergaderingen van bijvoorbeeld Welstandscommissies inmiddels worden afgezegd. Ons dunkt dat het met de moderne digitale middelen niet nodig is om deze soms cruciale besluitvorming op te houden. Architectenbureaus hebben ons al aangegeven gaarne bereid te zijn om hierin te helpen en gemeenten te faciliteren. Samen moet dit lukken.

Plancapaciteit en bouwproductie op peil houden

De BNA roept alle betrokkenen op om alles uit de kast te halen om de plancapaciteit en bouwproductie zoveel mogelijk op peil te houden. Om de economische schade op de lange termijn te beperken. Uiteraard voor zover dit qua gezondheid van eenieder verantwoord blijft.