BNA neemt marktdossier aanbesteden over van Rijk

De BNA neemt het marktdossier aanbesteden over van PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken. Aanleiding is het besluit van PIANOo te stoppen met specifieke branchedossiers. Omdat het inkopen van architectendiensten vraagt om specifieke kennis neemt de BNA het marktdossier nu over. Onlangs heeft de BNA samen met PIANOo het marktdossier nog geactualiseerd. Inkopers zijn hiermee beter in staat zijn om hun architectenselectie af te stemmen op de marktomstandigheden in de architectenbranche.

Beter aanbesteden

Om een aanbesteding goed in te richten is marktkennis essentieel. Zo zijn inkopers in staat zijn om hun aanbesteding af te stemmen op marktomstandigheden en kunnen zij beter aanbesteden. “Veel inkopers zijn niet thuis in de specifieke karakteristieken van de architectenbranche”, aldus Michel Geertse, beleidsmedewerker Juridische Zaken bij de BNA. “Het marktdossier fungeert in de praktijk als een startpunt voor inkopers die informatie zoeken. Door relevante informatie te verstrekken en inkopers te wijzen op valkuilen die vermeden kunnen worden, kan de kwaliteit van architectenselecties verbeterd worden.”

Vier tips bij architectenselecties

Het marktdossier architectenbranche bevat een beschrijving van de markt, relevante onderzoeken en handreikingen en suggesties voor het in de markt zetten van een architectenopdracht.

Tips voor inkopers
- Tip 1: Nodig als inkoper niet meer dan het wettelijke minimum aantal inschrijvers uit.
- Tip 2: Vraag in het kader van de inschrijving niet meer ontwerpwerk dan nodig is.
- Tip 3: Indien substantieel ontwerpwerk uitgevraagd, kunt u overwegen om aan 2 partijen een opdracht te gunnen om een visie uit te werken tot schetsontwerp/voorontwerp, waarna de partij van het beste ontwerp een vervolgopdracht krijgt om zijn ontwerp verder uit te werken richting realisatie.
- Tip 4: Hanteer voor ontwerpwerk een gunningsmethodiek die rekening houdt met de kwaliteit van het ontwerpwerk (dus niet verkapt op laagste prijs).

Evenwichtige selecties en voorwaarden

Bureaus lopen bij een aanbestedingsprocedure vaak aan tegen veel te specifieke geschiktheidseisen en selectiecriteria, oplopende transactiekosten, onredelijke inschrijfvergoedingen en onevenwichtige gunningsmethodieken, waardoor prijs eenzijdig de doorslag geeft bij het selecteren van de aanbieding met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Steeds meer bureaus schrijven daarom niet in op aanbestedingen, waar de inspanning van de inschrijving niet opweegt tegen de kans op winnen en de uiteindelijke opdrachtwaarde.