De BNA steunt het streven om woningbouwprocedures te versnellen en overbodige regelgeving aan te pakken. De voorstellen uit het programma STOER kunnen hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Toch vindt de BNA dat niet alles kritiekloos kan worden overgenomen. Doordat minister Keijzer daar nu op vooruitloopt, nog vóór het eindadvies van de adviesgroep is overhandigd, worden vragen opgeroepen.
Architectenbureaus zien dagelijks hoeveel tijd en geld verloren gaan in het voortraject van bouwprojecten: bij ruimtelijke planvorming, gebrek aan afstemming en bezwaarprocedures. Juist dáár liggen grote kansen voor versnelling. Voorts pleit de BNA voor het zorgvuldig onderzoeken van een herziening van het Bouwbesluit; daar is veel winst te behalen. En voor de kwaliteitstoetsing van de welstandscommissies is veel winst te halen door leden en gemeentes te begeleiden met kennis. BNA heeft inmiddels de verkenning gestart om daarbij een ondersteunende en educatieve rol te spelen voor deelnemende architecten, en doet daarmee een handreiking naar gemeentes om dit instrument juist te laten versnellen en bewaken bij bouwprojecten.
Versnellen kan zonder in te leveren op de kwaliteit. Een goed ontworpen woning is niet alleen toekomstbestendig, maar is ook veilig en gezond om in te wonen. Het is een plek waar iemand zich thuis voelt, niet alleen op papier, maar elke dag opnieuw. De aanpassing van sommige technische bouweisen – zoals lagere plafonds – leidt tot relatief bescheiden kostenvoordeel, terwijl het woongenot structureel wordt aangetast. Daarentegen zijn er veel aanpassingen in de regelgeving te bedenken (en deels ook door STOER bedacht) die de ruimte maken om betere woningen te ontwerpen en ook nog kosten reducerend zijn. Hier hebben veel architecten al jaren op gewacht.
De BNA pleit voor minder regels waar het kan, en bovendien te versnellen. In plaats van lage, donkere en krappe woningen te bouwen om minimale winst te behalen, er is veel te winnen door processen beter op elkaar te laten aansluiten. De pilot ‘Architect aan Zet’ laat zien dat ontwerpteams een centrale rol kunnen spelen in het versnellen van vergunningverlening, een forse bottleneck bij veel bouwprojecten. Ook bij ruimtelijke toetsing is verbetering mogelijk, door gebiedsgerichte welstandsafspraken, betere voorbereiding via vooroverleggen, en versterking van de advieskwaliteit door juiste training aan te bieden.
Het rapport van de adviesgroep STOER verdient een zorgvuldige en integrale behandeling, met oog voor versnelling én leefkwaliteit. De BNA is graag bereid om als praktijkpartner mee te denken over uitvoerbare oplossingen, om sneller te bouwen maar ook om beter te bouwen.
We zijn het er natuurlijk mee eens: er móét wat gebeuren. Nederland heeft meer woonplekken nodig en die moeten sneller gerealiseerd worden
“Maar dat betekent niet dat we minder goed moeten bouwen. Slim bouwen is niet: plafonds verlagen. Het betreft hier maatregelen die nauwelijks financieel voordeel opleveren voor de gebruiker, terwijl bewoners daar wél decennialang het ongemak van ervaren. De echte versnelling zit in het voortraject, die moeten we aanpakken. Zorg voor integraliteit vanaf de start. Dat vergt een professionele houding en voldoende competenties van alle partners in de bouwkolom. Minister Keijzer geeft de bouwkolom terecht meer ruimte om met goede en haalbare oplossingen te komen. Laten we die ruimte gebruiken om samen onze maatschappelijke opgave in te vullen, en niet om individuele belangen te dienen”, aldus BNA-voorzitter Jeroen de Willigen.