Volgens de BNA is er in de woensdag gepresenteerde Actieagenda Wonen te weinig aandacht voor kwaliteit en integraliteit. Ook is de brancheorganisatie voor architectenbureaus te laat betrokken om de voorstellen en afspraken nog te kunnen beïnvloeden, stelt BNA-directeur Fred Schoorl in een gesprek met Architectenweb. “Deze agenda voelt als een stap terug ten opzichte van het plan van de Woningbouwalliantie vorig jaar.”
BNA: te weinig aandacht voor kwaliteit in Actieagenda Wonen
Een coalitie van 34 organisaties binnen en buiten de bouw presenteerden woensdag een plan om de komende tien jaar een miljoen betaalbare woningen te bouwen in Nederland. Samen met het volgend kabinet willen de partijen de plannen snel tot uitvoering brengen. Bij de ondertekenaars, onder wie Bouwend Nederland en de Neprom, ontbreekt één opvallende naam: de BNA.
“Wij ondersteunen de hoofdgedachte van de Actieagenda, het aanpakken van het woningtekort”, vertelt Schoorl, “Toch hebben we om verschillende redenen niet getekend, waaronder de weinige aandacht voor kwaliteit en integraliteit. Het accent ligt op de bouwproductie, terwijl kwaliteit ook over samenhang met bijvoorbeeld klimaat, energie en circulariteit gaat. Dat komt in dit stuk minder goed naar voren dan in het vorig jaar gepresenteerde plan van de Woningbouwalliantie.”
“De actie van de Woningbouwalliantie, waarin ook partijen van allerlei allooi zijn vertegenwoordigd, hebben wij wel ondertekend. Dat plan is bovendien evenwichtiger, integraler en meer verbonden met andere opgaven die er spelen. Ook zijn wij betrokken geweest bij de totstandkoming ervan, terwijl wij aan de tekst van de Actieagenda niet veel hebben kunnen doen.”
Tijdsdruk
De Actieagenda Wonen is volgens Schoorl onder grote tijdsdruk tot stand gekomen. “Dat snap ik ook wel en het feit dat er zoveel verschillende partijen aan tafel zaten zal het proces er niet eenvoudiger op hebben gemaakt, alleen gaan wij niets iets ondertekenen waar we niet achter staan. Deze agenda voelt als een stap terug ten opzichte van de Woningbouwalliantie, die nog steeds actief is, terwijl wij er juist een vooruit willen zetten.”
Dat er in de Actieagenda wordt ingezet op industrialisatie en schaalvergroting om de bouw van meer woningen mogelijk te maken, heeft de BNA er volgens Schoorl niet van weerhouden om te tekenen. “Er wordt een schijntegenstelling gecreëerd tussen kwaliteit en industrialisatie, maar wij zijn er juist voor om technologische ontwikkelingen en digitalisering te koppelen aan de kracht van ontwerp. In onze optiek kunnen architecten daar een grote bijdrage aan leveren”, stelt Schoorl.
“Als je naar de geschiedenis kijkt, zie je bijvoorbeeld dat modernistische architecten als Le Corbusier veel hebben betekend voor seriematig bouwen. Tegenwoordig heb je zaken als mass customization, waarbij heel vraaggericht wordt gewerkt. Daarvoor bestaan al verschillende initiatieven in het veld, neem bijvoorbeeld een platform als Open Building.”
Buitenspel
Schoorl vindt niet dat de BNA architecten buitenspel zet door de Actieagenda niet te ondertekenen. “Wij zijn met bijna alle partijen die wel hebben ondertekend in gesprek en we zullen dat ook blijven doen. We weten ook wat we moeten doen richting de politiek en daar gaat het uiteindelijk om. Het moet de partijen die aan het Regeerakkoord gaan werken helder op het netvlies staan dat naast de kwantiteit ook de kwaliteit van woningbouw voorop staat.”