Branded content – Houtbouw zit in de lift omdat het milieuvriendelijk is. En niet te vergeten: hout heeft een positieve invloed op het binnenklimaat van gebouwen en daarmee op de gezondheid van mensen, die er wonen of werken. Maar het gebruik van tropisch hout is omstreden. Thema’s als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en ontbossing staan hoog op de agenda. In dit artikel gaan we in op de meest gehoorde vragen rondom het gebruik van tropisch hout.
Is het beter voor het klimaat om te werken met staal, beton of kunststof om tropisch bos te beschermen?
De productie van materialen als beton, kunststof en staal is goed voor een groot deel van de wereldwijde energie- en procesgerelateerde emissies. Terwijl hout, ook tropisch hout, geen CO2 uitstoot en tijdens de groei juist CO2 opslaat. Daarnaast is hout ook in klimaatadaptief opzicht een interessant materiaal om hittestress in de stedelijke omgeving te verminderen. Als je dan kiest voor FSC-gecertificeerd tropisch hout sneuvelt er geen bos. Het bos blijft juist behouden omdat er restricties zijn aan de hoeveelheid hout die in een FSC-gecertificeerd bos mag worden geoogst. Het biedt de boseigenaar een duurzaam alternatief en voorkomt dat ze het bos omzetten in een plantage voor soja of palmolie.
Is gecertificeerd tropisch hout duur?
Net als bij vlees, koffie of energie is het goed om naar het hele plaatje te kijken en niet alleen het prijskaartje. Laten we voorop stellen dat FSC-gecertificeerd tropisch hout in de praktijk 5% tot 10% duurder kan zijn dan niet-gecertificeerd hout. Niet zo gek, de FSC-bosbeheerder moet veel maatregelen nemen om te komen tot een verantwoorde oogst. Bij de prijsvergelijking wordt echter geen rekening gehouden met de zogenaamde maatschappelijke kosten. Als gekozen wordt voor niet-gecertificeerd hout kan schade ontstaan voor het klimaat of de biodiversiteit. En wie betaalt die rekening? Daarom is zo belangrijk om te kiezen voor hout met een FSC-keurmerk. Dan kies je voor verantwoord bosbeheer, verantwoorde oogst, bescherming van dieren, geen kinderarbeid, geen stroperij, veilige arbeidsomstandigheden. En dat mag best een paar euro meer kosten.

Is het echt nodig dat er hardhout uit de tropen hiernaartoe komt?
Gecertificeerd tropisch hout is een heel milieuvriendelijk materiaal dat de kwaliteiten van lokaal hout vaak overtreft. Zo heeft het vaak een langere levensduur, 35 tot 50 jaar is, met een juiste detaillering, eerder regel dan uitzondering.
Daarnaast kan gemodificeerd of verduurzaamd hout weliswaar de eigenschappen van tropisch hout benaderen, maar dit vraagt wel een bewerking van het hout. Om de prestaties van naaldhout te vergroten worden bijvoorbeeld stoffen toegevoegd of het hout wordt onder hoge temperatuur verhit. Dat alles heeft een negatieve impact op het milieu.
Meer informatie
Geïnteresseerd in meer informatie over tropisch hout? Via info@fsc.nl kun je een gratis doos met samples van FSC-gecertificeerde tropische houtsoorten die in Nederland beschikbaar zijn aanvragen. Elk sample heeft een unieke code waarmee je meer informatie over de eigenschappen, toepassingen en referentieprojecten kunt inzien.