De renovatie en herbestemming van een winkelcomplex in het kernwinkelgebied van Dordrecht is zo’n uitdaging. Deze omvat de herontwikkeling van een typisch jaren 70 gebouw dat oorspronkelijk bestond uit twee lagen winkels en twee lagen woningen. De winkelverdieping wordt getransformeerd naar appartementen, met daarboven twee lagen om te wonen. Straks zijn er 23 woningen verspreid over drie verdiepingen. Vanwege de lichte constructie van het gebouw kan er plaatselijk één nieuwe verdieping aan toegevoegd worden.
Transformatie winkelpand met woningen
“Onze ontwerpen zijn de laatste jaren vaak in hout uitgevoerd" vertelt de BNA-architect. "De gemeente heeft hier echter een sterke voorkeur voor een steenachtig materiaal omdat dat beter past in de historische context. Voor een geheel nieuw buitenblad metselen is geen ruimte en is de constructie te licht, dus dat brengt de keuze al snel richting steenstrips." In de gemeente Dordrecht mogen geen steenstrips verlijmd worden, daarom is Abrahamse uitgekomen bij een product waarbij het isolatiemateriaal en de steenstrip in het productieproces tot één geheel wordt gemaakt. De panelen worden mechanisch bevestigd op de bestaande binnenspouwbladen of de nieuwe houtskeletbouwwanden.
Natuurlijke uitstraling met veel groen
In de volledig nieuwe schil komt veel groen: de balkons krijgen een groene borstwering met beplanting. Dat geeft in de versteende omgeving van de binnenstad een natuurlijke en aangename uitstraling. "De bewoners zitten straks op hun balkon achter de planten naar de markt kijken," aldus Abrahamse. “Het lage dak van de winkels wordt omgetoverd tot een groen dak met een aantal kleine bomen, hoewel een echte daktuin constructief niet kan, dus we moeten rekening houden met de lichte constructie. We lopen hier tegen de grenzen aan van wat er mogelijk is in een bestaand gebouw, zeker omdat het ook in functie blijft en de mensen er tijdens de verbouwing blijven wonen.”
Nieuwbouw hofje in Dordrecht
Een ander project van Abrahamse de Kock Architecten is een hofje in Dordrecht. Het terrein van de voormalige KPN-centrale is de locatie voor een duurzame woonlocatie met 16 appartementen. Alleen de kelder van het bestaande gebouw is nog bruikbaar, die wordt omgebouwd tot een parkeerkelder, met het hofje er bovenop. Het project wordt uitgevoerd in CLT (Cross Laminated Timber), een duurzame houtbouwmethode die zorgt voor een lage ecologische voetafdruk. Het gebruik van CLT draagt bij aan een gezonde leefomgeving en past goed bij de visie van de opdrachtgever Holtburgh Capital én van de beoogde kopers. Het gaat om de leden van SLOW (Samen Leuk Oud Worden), die in de Bloesemhof een gemeenschappelijk wonen project starten. Abrahamse vertelt dat zij de opdrachtgever en de toekomstige bewoners zelf bij elkaar hebben gebracht, nadat beiden het bureau onafhankelijk van elkaar benaderden.
Een hofje geeft sociale cohesie
"Het hofje wordt ontworpen vanuit de principes van duurzaamheid en natuurinclusief bouwen, en zowel de opdrachtgever als SLOW omarmen dit", vertelt Bram-Peter Abrahamse. “Anders dan bij seriematige woningbouw volgen de toekomstige bewoners het ontwerp- en bouwproces op de voet, waardoor het echt hun project wordt. Ze zijn bij vergaderingen aanwezig, brengen hun woonwensen in en zijn dus goed geïnformeerd. We gaan binnenkort met hen op excursie naar een houtbouw project en dat is goed voor de teambuilding en geeft een referentiekader voor de keuzes die moeten worden gemaakt.Voor deze projectontwikkelaar realiseerde Abrahamse de Kock eerder in Ridderkerk de Botterhof, op de plek van een voormalige basisschool. Deze 18 appartementen zorgen ervoor dat mensen in hun buurt kunnen blijven wonen dat voor doorstroming op de woningmarkt heeft gezorgd. De typologie van een hofje zorgt uit zichzelf al voor meer sociale cohesie en in het project in Dordrecht wordt dit versterkt doordat de bewoners elkaar al kennen. Men koopt individueel een appartement en de groep koopt ook een appartement samen dat de gemeenschappelijke ruimte zal gaan worden.
Nieuw interieur voor bioscopen
Naast bouwprojecten heeft Abrahamse de Kock Architecten ook een brede ervaring in het maken van interieurontwerpen. Momenteel werken de architecten aan de interieurs van twee bioscopen. Bij The Pulse op de Zuidas in Amsterdam is met name Bertus betrokken, terwijl Bram-Peter werkt aan de verbouwing van een bioscoop in Alblasserdam. Het buitendijks liggende Cultureel Centrum Landvast ontwierpen de architecten 15 jaar geleden. De opdrachtgever zorgt erg goed voor dit gebouw en het bureau is steeds bij alle tussentijdse aanpassingen betrokken geweest. Nu is het tijd voor een nieuw interieur van de bioscoop. “Er komen tafeltjes tussen de stoelen met verlichting, meer sfeer en meer comfort. Ook de foyer in de bioscoop wordt vernieuwd en biedt straks een breder en luxer assortiment aan,” vertelt Abrahamse.
Toegankelijk platform voor basisregelgeving
Als compact bureau met een diversiteit aan projecten heeft Abrahamse de Kock Architecten onder andere behoefte aan een up-to-date en toegankelijk platform voor regelgeving. Bouwbibliotheek BRISwarenhuis speelt daarmee vooral een rol in de eerste fase van de projecten van het architectenbureau. De digitale vorm maakt het geschikt voor snelle en efficiënte toegang. “Dit is ideaal, waar je ook zit. Een groot voordeel op de papieren mappen van ooit,” zegt Bram-Peter, die regelmatig ook in Middelburg werkt. “In vervolgfasen komen er adviseurs aan tafel die het plan toetsen en de rapporten klaarmaken. In de eerste fase wordt van ons verwacht dat we een plan maken dat op hoofdlijnen voldoet aan de regelgeving, daar gebruiken we BRISwarenhuis voor.“
“In plezierige samenwerking projecten realiseren”
Het bureau bestaat uit twee man en dat bevalt goed, maar een derde partner zou welkom zijn, besluit Bram-Peter Abrahamse. “We doen relatief grote projecten en ook heel divers werk. Het gaat veelal om transformaties van gebouwen. We zijn vanaf het eerste gesprek tot de oplevering betrokken en alle projecten werken we zelf vanaf het begin tot het einde uit. We vinden het belangrijk dat projecten in een prettige samenwerking met de betrokken partijen tot stand komen. Daarnaast is het plezierig als je bewoners en gebruikers mee kunt nemen in het proces en ze daar een serieuze rol in krijgen.”
Voordeel BNA-leden
Als BNA-lid krijg je 10% korting op de jaarlijkse licentiekosten voor zowel BRISwarenhuis als BRIStoets.