BNA Jong Sessie
Tijdens de BNA Jong sessies brengen we jonge architecten met elkaar én met de BNA in contact. Waarom zou je zelf voortdurend het wiel uitvinden als je ook van elkaar kunt leren? Tijdens een BNA sessie zijn de moderator – meestal een ervaren BNA-architect – en de deelnemers je gesprekspartners.
Het thema ondernemerschap wordt door de sprekers vanuit verschillende vragen behandeld. Hoe start je een eigen bureau? Of hoe kan je je ontwikkelen binnen een bureau? Wat kunnen de kansen en de struikelblokken zijn? Welke ambities heb je? Welke tips en tricks heb je om de invulling van ondernemerschap te bevorderen en hoe kan de BNA daarin ondersteunen?
Annegien van Dijk
Annegien van Dijk werkte na haar afstuderen aan de TU bij architectenbureaus en in de consultancy. In 2012 werd ze partner bij Koning Ellis, dat in 2019 fuseerde tot BRIQUE Architecten. Ze is lid van de adviescommissie ondernemerschap van de BNA en docent bij het vak Design & Entrepeneurship aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Ze heeft dus een bijzondere interesse in dit thema: “Er zijn veel meer goede architecten, dan goede architect-ondernemers. Veel mensen hebben ontwerptalent, maar het lukt er maar een paar om een succesvol bureau op te zetten. Om je te onderscheiden ligt daar nog een bijna onontgonnen gebied.”
Ontwerpers en ondernemers
Annegien vertelt dat ze tijdens haar studie nooit de ambitie had om een eigen bureau te beginnen. “Waarom weet ik niet precies. Ik denk dat ik vond dat ik het ondernemerschap niet voldoende in me had, terwijl ik wel al vanaf jonge leeftijd een loopbaan als architect voor me zag.” Na 10 jaar zelfstandigheid met een eigen bureau leven die vragen rondom de commerciële kant van ons werk nog steeds. “Zijn we ontwerpers of ondernemers? Ligt de prioriteit bij de architectuur of bij het verdienmodel van ons bureau? We streven naar een balans. Als je niks verdient, dan kan je bureau niet blijven bestaan. Maar als je gebouwen maakt die je zelf niet goed genoeg vindt, dan kun je het werk beter aan anderen overlaten.”
‘ We streven naar een balans. Als je niks verdient, dan kan je bureau niet blijven bestaan. Maar als je gebouwen maakt die je zelf niet goed genoeg vindt, dan kun je het werk beter aan anderen overlaten.’
Aan het begin dachten ze niet echt na over hoe je ondernemerschap moet vormgeven om succesvol te worden. “We zijn gewoon gebouwen gaan maken. Maar nu weet ik dat we het beste uit onszelf halen als we ons werk vanuit beide perspectieven bekijken: soms als ondernemer en dan weer meer als autonome architect. In de praktijk moet ik me daarom regelmatig verdiepen in eindeloze Excel lijsten met getallen, want die geven inzicht in de staat van het bureau. Om ons scherp te profileren als bureau, kijken we altijd kritisch naar onze positionering ten opzichte van collega’s binnen het veld.”
Murtada Al-Kaabi
Na het behalen van zijn diploma Bachelor of Science aan de Technische Universiteit Delft, studeerde Murtada Al-Kaabi in 2017 af in architectuur, stedenbouw en bouwkunde. Op zijn studie volgde een beroepservaringsperiode (BEP) bij KCAP Architects & Planners, een tweejarig traject dat hem veel inzicht heeft gegeven in het vak en hem de kans bood zichzelf te positioneren. Inmiddels werkt hij bij KCAP als architect. “Mijn advies aan jonge architecten is om altijd een negatieve of moeilijke situatie om te zetten tot een positieve ervaring waar je motivatie uit kan halen. Wees duidelijk in je doelen en laat niemand je vertellen dat je iets niet zou kunnen bereiken.”
Identiteit bepalen
Murtada wijst op het belang van een persoonlijke visie en mening over architectuur, en die moet je al op jonge leeftijd ontwikkelen. “Het is namelijk heel verleidelijk om een kloon te worden van iemand anders, terwijl het belangrijk is om je eigen identiteit te behouden. Waardevolle nieuwe inzichten worden altijd gewaardeerd door opdrachtgevers of collega’s.” Een jonge ontwerper heeft veel baat bij een werkplek die je aanspoort om je mening en ideeën te ventileren. “Als pas afgestudeerde architect gaan we er te vaak van uit dat we moeten doen wat iemand anders ons vertelt. Maar wees juist niet bang om je (kritisch) uit te spreken en je visie te delen!”
‘ Wees duidelijk in je doelen en laat niemand je vertellen dat je iets niet zou kunnen bereiken.’
Zelf probeert hij zijn bagage als Nederlander met een Iraakse achtergrond mee te nemen in zijn werk. “Architectuur is een beroep waarmee je het heden en de toekomst kan verbeelden en realiseren. Je kan mensen inspireren, motiveren of stimuleren. Architectuur is meer dan alleen de gebouwde omgeving, het maakt ook deel uit van onze cultuur. Het is een weergave van hoe we onszelf zien, en hoe we de wereld zien.”
Inmiddels draait Murtada al een aantal jaren mee, en een ding blijft hem steeds weer opvallen: “Er is in het veld nog steeds te weinig begrip voor inclusiviteit en diversiteit. Jammer genoeg worden binnen de architectenbranche mensen met dezelfde of zelfs betere competenties soms nog ongelijk behandeld.” Gelijkheid op de werkplek moet natuurlijk vanzelfsprekend zijn. Maar ook kunnen diverse en inclusieve organisaties succesvollere ondernemers zijn, omdat er veel meer verschillende kwaliteiten, kennis en ervaring worden ingebracht.
Dag van de Jonge Ontwerper
Om jonge ontwerpers in het zonnetje te zetten gaan we na afloop van de sessie met de huidige PEP deelnemers borrelen op een prachtige locatie in Amsterdam: A’DAM&Co., gelegen op de 18e verdieping van de A’DAM Toren, met Italodisco op de achtergrond.
Voor wie?
De BNA Jong sessie is exclusief voor jonge BNA leden en jonge architecten werkzaam bij BNA-bureaus. Geen lid? Neem contact op met netwerken@bna.nl voor meer informatie.