Dat BNA-lidmaatschap was dan wel evident, maar wat die club nou precies deed wist ze eigenlijk niet. “Zo’n branchevereniging is ongetwijfeld zinvol, maar wat het mij persoonlijk opleverde was me niet helder. Misschien moet ik mij er dan wat meer mee bemoeien, dacht ik toen. Dan wordt het wel duidelijk.” Over een oproep voor de ledenraad in 2021 twijfelde ze niettemin. “Ik wist niet of het iets voor mij zou zijn, als jonge vrouw. Had eerlijk gezegd toch een beeld van mannen in grijze pakken, de oude garde. Maar ik bedacht ook dat diversiteit in zo’n club juist belangrijk is. Daarom stelde ik me kandidaat.”
Het democratische hart van de BNA
Het bestaansrecht van de BNA kent voor Moon inmiddels, na drie jaar ledenraad, geen geheimen meer. “De BNA staat voor de hele beroepsgroep, van grote bureaus tot eenpitters. Zij zorgt dat architecten elkaar ontmoeten en verstaan. Maakt dat we als vakbekwame branche goed voor het voetlicht komen. Gaat in overleg met alle relevante partijen zodat we weten wat er speelt, niet alleen in Den Haag maar ook bij ontwikkelaars en bouwers. De BNA pakt de onderwerpen op waar je je als individuele architect niet mee bezig kunt houden. Die aanpak op overkoepelend schaalniveau is enorm belangrijk voor ons allemaal.”
De ledenraad vormt het democratische hart van de BNA. “En die bleek gelukkig een stuk diverser dan ik vreesde. De ledenraad controleert en denkt mee. Je krijgt een kijkje in de keuken van de BNA: hoe zijn de dingen georganiseerd? Waar wordt over nagedacht? Waar gaan en willen we naartoe met de branche? En niet onbelangrijk, waar worden de centen aan besteed?”
Als lid van de ledenraad vertegenwoordig je de leden en dat is soms best een uitdaging, heeft Moon ervaren. “Ja, je zit er als representant van je achterban, niet als persoon. En dus moet je af en toe bedenken: is dit nou mijn mening of ook die van mijn collega’s? Dat zijn leuke gedachtenoefeningen. Ze maken dat je een bredere blik op de hele sector krijgt. En het voelt goed om zo een vinger aan de pols te houden van je beroepsgroep.”
‘In de ledenraad zit je dicht bij het vuur, krijg je veel mee, raak je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en daardoor kun je zaken beter overzien. Je helpt er dus niet alleen de sector maar ook jezelf mee.’
Dicht bij het vuur
Die collectieve belangenbehartiging in de ledenraad bracht Moon ook persoonlijke voordelen. “Als jonge architect ervaar je veel competitie en concurrentie. Je wordt vaak tegenover elkaar gezet. Ik vond het heel prettig om hier te merken dat je juist samen hetzelfde nastreeft: het beste voor de vakgroep. Dat er openheid is, ruimte voor gesprek en dat ieder z’n rol mag spelen in de ledenraad. En dat dat ook nog eens heel leuk is.”
“Bovendien vergroot je er je netwerk mee. Je spreekt veel vakgenoten waardoor je net iets makkelijker iemand kunt bellen om te vragen: hoe doe jij dit, ervaar jij hetzelfde? In de ledenraad zit je dicht bij het vuur, krijg je veel mee, raak je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en daardoor kun je zaken beter overzien. Je helpt er dus niet alleen de sector maar ook jezelf mee.”
De aanvankelijke terughoudendheid over haar kandidaatstelling is dan ook helemaal verdwenen. “Sterker nog, ik zou willen meegeven aan collega’s die niet zeker weten of ze in de ledenraad passen en twijfelen of ze zich moeten aanmelden: juist dan moet je het doen! De diversiteit aan architecten en meningen in de ledenraad is waardevol, zo houden we elkaar scherp!”