Van een architect wordt straks verwacht dat deze de Wkb-regels kent en toepast

Bijna iedere architect heeft al wel gehoord over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Een substantieel deel van de bureaus heeft zich dan ook al verdiept in de Wkb. Van deze bureaus zegt de meerderheid zelf geen kwaliteitsborger te willen worden, maar wel van plan te zijn te gaan samenwerken met preferente kwaliteitsborgers. Dat blijkt uit het BNA Verdiepingsonderzoek 2021.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
De beoogde invoeringsdatum van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is 1 juli 2022. Van bouwwerken met een lage risicoclassificatie (CC1) wordt de technisch inhoudelijke toetsing van bouwplannen en toezicht op de bouw niet meer vooraf door de gemeente uitgevoerd maar door een onafhankelijke gecertificeerde kwaliteitsborger.

Voldoen aan wet– en regelgeving
Opdrachtgevers van deze bouwwerken zijn verplicht een kwaliteitsborger in te schakelen en aan te tonen dat het gerede bouwwerk voldoet aan wet– en regelgeving. Aannemers worden voor alle (al dan niet verborgen) gebreken aansprakelijk die hen zijn toe te rekenen. Bij oplevering moet de opdrachtgever/koper een consumentendossier en de gemeente een dossier bevoegd gezag krijgen waarin de as-built situatie is vastgelegd.

Gevolgen voor de architectenpraktijk
Om bureaus voor te bereiden op de Wkb biedt de BNA Academie een gratis webinar voor de BNA leden aan. Daarin worden bureaus bijgepraat over hoe de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in elkaar zit, wat de relatie is tussen kwaliteitsborgers, opdrachtgever, bouwer en architect, hoe de rol van de gemeente gaat veranderen, hoe de architect kan bijdragen aan kwaliteitsborging en wat dat voor de dagelijkse architectenprakrijk betekent.

Proefprojecten Wkb
Om te oefenen met de procedures rondom de Wkb en te leren hoe straks de informatiestroom verloopt tussen gemeente, architect, aannemer en kwaliteitsborger kunnen architectenbureaus zich aanmelden voor een proefproject. De BNA heeft van het ministerie subsidie gekregen om bij niet seriematige bouw en verbouw te monitoren hoe architecten hiermee omgaan. Voor proefprojecten kunnen de kosten voor kwaliteitsborging tot een bedrag van maximaal € 5000,- worden ondersteund. Op dit moment monitoren wij zo’n tien projecten in heel het land. Neem voor meer informatie contact op met Alexander Pastoors.

Cursus ‘Wkb, bouwbesluit en vergunningsvrij bouwen’
Voor bureaus die zich verder willen verdiepen of overwegen zelf kwaliteitsborger te worden of dit mee te willen nemen in de dienstverlening aan opdrachtgevers is er de terugkerende cursus ‘Bouwwetgeving 1: Wkb, bouwbesluit en vergunningsvrij bouwen’ over bouwregelgeving en de toekomstige veranderingen met de Wkb.

Aansprakelijkheid van de architect
In de Wkb wordt de aansprakelijkheid van de aannemer jegens zijn opdrachtgever uitgebreid. Deze systeemverandering zal hoe dan ook impact hebben op de werkzaamheden van de architect. Over hoe het zit met de aansprakelijkheid van de architect het BNA beleidsmedewerker Michel Geertse eerder onderstaande blog geschreven: ‘Van een architect mag straks worden verwacht dat deze de Wkb-regels kent en toepast.’