Na haar studie is Fieke Grooters werkzaam geweest bij Inbo, in 2019 heeft zij haar eigen bureau Made by Phi opgezet.
Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
In februari 2017 ben ik afgestudeerd aan de TU Delft waar ik dieper ben gedoken in de Circulaire Economie: hoe kan een architect in zijn of haar ontwerpen bijdragen aan een Circulaire Economie door middel van zijn ontwerpkeuzes en zijn ontwerpproces? Na mijn studie ben ik werkzaam geweest bij Inbo waar ik voornamelijk heb gewerkt aan woningbouw en scholen. In 2019 heb ik mijn bureau Made by Phi opgezet.
Waarom ben je architect geworden?
Architectuur is een mooi vak en heeft verbindingen met vele verschillende themaâs. Het gaat over schoonheid, cultuur, geschiedenis, mensen en interactie maar ook over belangrijke maatschappelijke themaâs als energietransitie en materialenvoorraad. En je draagt ook bij, met de juiste ontwerpkeuzes, aan een fijn stedelijk klimaat qua warmtehuishouding en watermanagement, en je kunt bovendien steeds vanzelfsprekender voor verrijking zorgen van flora en fauna. Als architect sta je dus midden in de maatschappij en ik vind dan ook dat ik door middel van waardevolle architectuur de verantwoordelijkheid kan en moet nemen om in de volle breedte bij te dragen aan een mooiere stad. Dit dynamische speelveld is wat ik ook zo mooi vind aan het vak en er kan nog zo veel verbeterd worden.
Waar ligt je ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
De komende tijd wil ik nog heel veel leren door het gesprek aan te gaan met onder andere architecten, slopers en bouwers. Maar ook met experts als ecologen en sociologen. Zodat ik me als architect in de volle breedte van de maatschappelijke en technische themaâs kan ontwikkelen. Naast het draaien van projecten, voornamelijk in de particuliere woningbouw, wil ik ook kijken of ik enkele initiatieven kan uitwerken op het gebied van collectieve bewonersinitiatieven om samen een straat te verduurzamen, te vergroenen en gezelliger te maken. De eerste pilot in Delft loopt al.
Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
In mijn ontwerpen streef ik naar een integrale aanpak waar verschillende themaâs standaard aan bod komen. Natuurlijk de wensen van de gebruikers maar ook flora, fauna, hergebruikte materialen, aanpasbaarheid, gezondheid, low tech oplossingen voor klimaat etc. Maar zelf ben ik geen expert in al deze disciplines. Ik werk als zelfstandig architect, maar in de praktijk sta ik nooit alleen. Samenwerkingen geven de mooiste resultaten. Vroegtijdig in het proces ga ik al met de schetsrol naar de betrokken partijen en experts om zo samen het ontwerp op te bouwen.
Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
In gebouwen spelen zo verschrikkelijk veel themaâs, voor ieder thema is er weer een andere expert. De architect zorgt er voor dat alle deze invalshoeken verenigd worden in een evenwichtig ontwerp. Creativiteit is hierin het wapen van de architect. Deze rol van de architect vraagt ook om een betrokken houding van alle andere partijen in het ontwerpproces.
Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de verschillende cursussen en events die aangeboden worden om zo mijn kennis te kunnen verbreden en in contact te komen met collegaâs. Zelf geef ik de workshop âCIRCO Circular Design Classâ, op deze manier draag ik ook al mijn steentje bij aan de kennisuitwisseling binnen de BNA. Maar het zijn niet alleen architecten waar ik mee in contact wil komen, ik wil juist ook met andere disciplines het gesprek aan gaan. Zo was er begin dit jaar een bijeenkomst van architecten en slopers, georganiseerd door de BNA. Dat was erg interessant, maar meer interactie is nodig om echt goede verbindingen te leggen.