Actueel / Nieuws

Even voorstellen: MD2A

Deze maand praten we met Ton Bons van MD2A uit Veenendaal over het plezier van uitdagende vraagstukken, het belang van continuïteit en persoonlijke betrokkenheid bij projecten.

Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
Na mijn studie aan de TU Delft ben ik als architect aan het werk gegaan bij Van den Berg Architecten. Daar heb ik ruim 15 jaar gewerkt, ben partner in het bureau geworden, maar eind 1992 scheidden onze wegen zich. Geweldig mooie kansen gekregen en gecreëerd, tot een vestiging in Berlijn toe. Met die ervaring vanuit zo’n groot bureau, in 1993 als zelfstandig ondernemer een bestaand, veel kleiner, bureau in Veenendaal overgenomen, waar met het oog op de pensionering van de oorspronkelijke architect / eigenaar, naar opvolging werd gezocht. Die werd gegoten in de vorm van een maatschap. Dat kleinere bureau is uitgegroeid tot een middelgroot bureau, maar heeft helaas de crisis niet overleefd. Herstart leidde tot het huidige MD2A. Ook de huidige medewerkers stammen uit dat voorgaande bureau. MD2A bestaat nu 5 jaar, maar beschikt over een veel omvangrijker ervaring in vrijwel alle opdracht categorieën.

Waarom ben je architect geworden?
Tijdens de middelbare school zijn mijn maatschappelijke interesses flink aangewakkerd en ik kreeg via een uitgebreide studiekeuze test het advies om voor een studie politicologie of voor een opleiding als architect te kiezen. Die laatste is het vanuit mijn hart geworden en ik heb daar nooit spijt over gehad. Het vak biedt alle uitdagingen die je je kan wensen en vooral het contact met opdrachtgevers, gebruikers en adviseurs en de confrontatie met vaak uitdagende vraagstukken geeft elke dag weer plezier in het vak. Al langer ligt mijn focus (en kracht) in het inrichten van processen, in de omgang met de verschillende participanten in onze projecten en in de eerste fasen van model- en haalbaarheidsonderzoeken, waarin tot de definities voor de verdere opgave wordt gekomen.

Waar ligt je ambitie? Hoe ziet je bureau er over vijf jaar uit?
Mijn ambitie en plicht is om, gezien mijn leeftijd, zorg te dragen voor stevige continuïteit van ons bureau. Daarmee is opvolging door een jongere architect / ondernemer binnen dit bureau of samengaan met een collega-bureau, dat in onze expertise geïnteresseerd is, een logische koers. De lengte en het perspectief in onze opdrachtportefeuille en de ervaring en kwaliteit van onze medewerkers bieden daar zeker mogelijkheden voor. Wij zijn ons bewust van onze kwaliteiten en van onze beperkingen als kleiner team. Daarom besteden we veel aandacht aan de samenwerking met adviseurs binnen onze opdrachten, waarmee we goed kunnen sparren en schakelen, om samen tot toekomstgerichte en waardevolle plannen te kunnen komen. Vandaar ook de pay-off onder ons logo: meer dan alleen architectuur!

Waarmee onderscheid je je van andere architectenbureaus?
Wij vormen met in totaal 5 medewerkers een klein bureau. Dat betekent persoonlijke en betrokken behartiging van taken en projecten. We krijgen veel waardering krijgen voor die betrokkenheid. Die blijkt uit de opdrachten, waarin afstemming met omwonenden, belanghebbenden of participatie van meerdere partijen aan de orde is. Wij zijn trots op onze samenwerking met de ontwerpende adviseurs uit andere disciplines: landschapsarchitect, constructief ontwerper en installatie adviseur. Daarmee is naast de kracht van het architectonische ontwerp zeker ook die proceskwaliteit bepalend voor het opereren van MD2A. Al bijna tien jaar maken wij bij uitstek energiezuinige gebouwen. Dat thema is verbreed naar circulariteit, innovatieve bouwtechnieken en demontabele structuren. Zo is het bouwen in binnensteden vaak ook een logistieke uitdaging. Ons inzicht daarin en de oplossing daarvoor werden onder andere bepalend voor een vernieuwingsproject in Rotterdam. Hier konden we in een prefab CLT-structuur de juiste logistieke en materieel inzet voorstellen om tot een verrassende oplossing voor de vraagstukken in deze opgave te komen.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Architecten hebben door hun wijze van kijken naar vraagstukken een vaak open blik naar mogelijkheden en inbreng van anderen in het proces. In het algemeen hebben ze ook de gave om mensen en zaken met elkaar te verbinden om zo tot een vruchtbare aanpak van, en oplossingen voor, vraagstukken te komen. Natuurlijk is dat niet alleen aan hen voorbehouden overigens. Maar ik denk, dat zij daar bij uitstek voor geëquipeerd zijn. Te vaak ontstaan nog oplossingen, die op een te smalle leest geschoeid zijn, en integraal zijn bekeken. Het geeft telkens een gevoel van rijkdom als in samenwerking met meerdere disciplines intelligente en vruchtbare ontwerpen kunnen worden gerealiseerd, die geen van hen als individueel ontwerper tot stand zou hebben gebracht.

Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht u van het lidmaatschap?
Ik ben eerder lang lid geweest van de BNA en heb daarin een aantal functies op kringniveau vervuld. Bij de opzet van MD2A als “nieuw” bureau had dat lidmaatschap niet mijn eerste prioriteit. Maar ik ben zeer overtuigd van het het nut van, en de noodzaak tot, het delen van kennis en ervaringen. Waar de BNA de inrichting als brancheorganisatie heeft gekozen, is haar belang voor de beroepsgroep nog sterker geworden. Ze snijdt belangrijke maatschappelijke onderwerpen aan met ontwerpend onderzoek en/of onderzoekend ontwerpen en stimuleert ook langs die weg de verdergaande professionalisering van de bureaus en de medewerkers daarin. Ik vind dat de BNA zich heeft ontwikkeld tot een stevige brancheorganisatie.