Actueel / Nieuws

Even voorstellen: Studio TMOJ

We zijn blij te vermelden dat het architectenbureau Studio TMOJ (spreek uit Tee em oh jee) zich bij de club heeft gevoegd. In Even voorstellen praten we met de Rotterdammers Tom Hulsman, Maarten Suykerbuyk en Jaap Sybenga. We spraken met hen over de start van het jonge bureau, de toekomstplannen voor het bureau en de reden om BNA-lid te worden.

Sinds wanneer zijn jullie architect en hoe lang is het bureau actief?
Tijdens onze studie hebben wij een ontwerpwedstrijd gewonnen. Deze opdracht betrof een multifunctionele huiskamer voor een herbestemming van kantoor naar studentencomplex in Rijswijk. Vlak voor ons afstuderen in 2018 benaderde deze opdrachtgever ons met de vraag of we een kerk in Den Haag wilden transformeren naar woningen en een buurtcentrum. Natuurlijk zeiden we hier direct ja tegen en uit deze opdracht is TMOJ ontstaan. In de eerste jaren werkten we parttime voor ons bureau. Vanaf de coronaperiode groeide het aantal opdrachten fors en konden we ons volledig richten op de groei van TMOJ.

In de afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om van TMOJ een professioneel en volwaardig architectenbureau te maken. Hierbij hebben we veel hulp gehad van verschillende architecten en professionals waar we konden aankloppen met vragen over de praktijk en het runnen van een architectenbureau, de voornaamste daarvan Erik Kooij. In 2021 heeft Tom als eerste van ons het BEP-programma afgerond en zijn architectentitel behaald en konden we lid worden van de BNA.

Daarnaast hebben we al aan mooie projecten mogen werken, waar we veel van hebben geleerd. Van de kleinere particuliere uitbreidingen, een landschappelijke folly in Drenthe tot binnenstedelijke transformaties van kantoren en monumenten. Sinds kort werken we in samenwerking ook aan een heel ambitieus woningbouwproject in Amsterdam dat perfect aansluit bij onze visie.

Waar ligt jullie ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?

Als jong architectenbureau voelen we de urgentie om daadkrachtig om te gaan met de maatschappelijke uitdagingen waar we nu mee worden geconfronteerd. De uitstoot van broeikasgassen, afname van de biodiversiteit, materiaalschaarste, waterproblematiek, hittestress en de ongezonde leefomgeving zijn een aantal van deze uitdagingen. Het kan soms overweldigend en uitzichtloos zijn om al deze problemen als klein startend bureau te willen oplossen. Gelukkig zijn we optimisten en zien we veel kansen om een bijdrage te leveren aan deze complexe ruimtelijke en maatschappelijke opgaven.

Onze ambitie is om architectuur te maken die zowel de mens als de natuur dient. Een gebouw moet onderdeel gaan uitmaken van het sociale én het ecologische netwerk van zijn buurt, zodat we de omgeving waar we bouwen beter achterlaten dan hoe we het aantroffen. Als architecten zoeken we in ieder project naar kansen en mogelijkheden om stappen te zetten om geleidelijk deze hoge ambitie waar te maken. Wij geloven dat de waarde van vastgoed steeds meer zal worden bepaald door de positieve ecologische bijdrage die het gebouw levert aan zijn omgeving. Investeren hierin is dus een slimme en toekomstbestendige keuze.

In de afgelopen vijf jaar zijn we als bureau en personen ontzettend gegroeid, hopelijk blijft die groei zich doorzetten. We blijven graag een informeel bureau met een goede dosis humor en gezelligheid, waar iedereen elkaar goed kent en op gelijk niveau kan communiceren.

Waarmee onderscheiden jullie je van andere architectenbureaus?

Een vraag waar we de laatste tijd veel mee bezig zijn geweest. We zijn natuurlijk een jong bureau en hebben een open houding, durven te vragen en ook kritisch te zijn naar vastgeroeste ideeën. Als nieuwkomers in het vakgebied hebben we veel energie gestoken in nieuwe en alternatieve oplossingen waar we de meerwaarde voor de toekomst in zien, zoals natuurinclusief ontwerp, houtbouw en biobased bouwen. Naast innovaties op het gebied van materialen, bouwmethodes en de integratie van natuur zien we ook kansen in digitale innovaties in het proces als ontwerpen met Artificial Inteligence (AI), het parametrische genereren van bijvoorbeeld plattegronden en het gebruik van Augmented en Virtual Reality in ontwerp en op de bouwplaats.

Ook voelen we ons aangesproken, zoals veel van onze leeftijdsgenoten, om de maatschappelijke problemen van nu gericht aan te pakken. Buiten onze ontwerppraktijk proberen we ook als bureau een verschil te maken. We gebruiken voornamelijk het OV en fiets of maken anders gebruik van deelauto’s. Ook zijn we donateur van Trees4All, zij planten voor al onze projecten een aantal bomen.

We krijgen vaak een positieve terugkoppeling van opdrachtgevers en partners over de fijne samenwerking en onze positieve houding. We zien dit dan ook als een kracht om open, opgewekt en ruimdenkend nieuwe samenwerkingen aan te gaan.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?

Architectuur probeert, op ieder gegeven moment, de maatschappelijke uitdagingen van zijn tijd aan te pakken. Op de universiteit worden we utopisch opgeleid en deze houding nemen we mee in de praktijk. Architecten lopen in onze ogen voorop en hebben een ietwat activistische houding in de bouwwereld. Met onze ontwerpen willen we mensen verleiden en laten zien hoe het ook beter kan.

Daarnaast werken we overkoepelend, we brengen verschillende vakgebieden samen en zorgen voor een coherent, functioneel en esthetisch geheel. Met de huidige grote ruimtelijke opgaven waar we voor staan zien wij daar een grote rol voor de architect.

Waarom zijn jullie BNA-lid geworden, wat verwachten jullie van het lidmaatschap?

We zijn al bij diverse BNA-evenementen geweest. Via deze evenementen hebben we verschillende architecten leren kennen die ons in de afgelopen jaren veel hebben geholpen bij de ontwikkeling van ons bureau. In dat opzicht heeft de BNA zich al bewezen op het gebied van netwerken. Als jong bureau is het uitgebreide netwerk van de BNA dan ook heel erg nuttig om samenwerking te zoeken met andere architecten om aan bepaalde tenders mee te kunnen doen en om kennis te delen.

Ook valt er voor ons veel kennis te halen bij de BNA zelf via o.m. de BNA Academie. De cursussen die worden aangeboden sluiten goed aan bij onze visie en hoe wij het beroep als architect zien, namelijk vooruitstrevend en tegelijk realistisch.

De grote complexe opgaven waar we als maatschappij voor staan, kan je niet alleen oplossen. We zien de BNA hierin als een platform om deze opgaven gezamenlijk te adresseren. Daarnaast heeft de BNA de belangrijke rol om de waarde van de architect te verduidelijken en architectuur op de publieke agenda te zetten.