Actueel / Nieuws

Even voorstellen; Urban Climate Architects

Nieuw BNA-lid Tim Vermeend van Urban Climate Architects vertelt waarom hij architect is geworden en de reden om te kiezen voor het BNA-lidmaatschap.

Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
Ik ben afgestudeerd aan de TU Delft in 2007 en ben toen direct begonnen met mijn bureau. In eerste instantie als éénmanszaak waarna ik al snel versterking heb gezocht van meer ervaren architecten en bouwkundigen. In 2008 nam ik het toenmalige Van Helden Architecten over. Dit bureau bezat zeer veel kennis en vakmanschap welke ik op dat moment nog miste. Met name kennis van materialen en het vervaardigen van mooie handmatige details zat in het DNA van Van Helden.

Tegelijkertijd was Urban Climate Architects meer gefocust op kunst, moderne architectuur, stedelijke vernieuwing en leven in steden. Urban Climate Architects groeide, ondanks de crisis, gestaag door en Van Helden werd Van Helden en Partners. Ik heb later het gehele bureau overgenomen en inmiddels bestaat het in verschillende vormen iets meer dan 13 jaar.

Waarom ben je architect geworden?
Lastig om te beantwoorden, ook omdat ik een achtergrond als schilder heb en nog volop in mijn rol als architect aan het groeien ben. Ik hou van esthetiek en lastige vraagstukken. Om deze als schilder te ordenen, zette ik ze expressionistisch op het doek. Gaandeweg is de kunst langzaam in de bouwkunde gekropen en ben ik mij echt voor architectuur gaan interesseren. Pas op de TU vielen de stukjes op zijn plek.

Waar ligt je ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
Mijn ambitie is volatiel en verspreid. Ik hou van starten, ondernemen, kunst, stilte, lawaai en natuur. Ik ben sociaal geaard en voel vraagstukken aan. Dit betekent dat ik niet kan functioneren zonder een stabiel bureau met lieve mensen. Architectuur maak je niet alleen en niet voor jezelf. Het bureau bestaat uit een diversiteit van mensen en intrinsieke motivaties waar we richting aan geven. We maken kunst, hebben een tijdelijk bouwbedrijf, participeren in een CLT ontwikkelaar, kopen projecten als nodig, en hebben ook jaren aandelen in een kroeg en een hostel gehad. We ontwerpen zonder opdrachtgevers, locaties of projecten en zoeken daar dan later een opdrachtgever bij. We houden van onze omgeving en natuur en zijn dan ook gebrand op het zo snel mogelijk omschakelen naar gezonde architectuur voor ons en de omgeving.

Over vijf jaar is de architectuur en stedenbouw Co2 neutraal, biodivers en versterkt het de natuurlijke omgeving en sociale context. Ergens in dat speelveld zal het bureau een rol vervullen met vele anderen.

Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
Ook dit is een lastige vraag omdat Nederland een veelvoud van fantastische bureaus kent op vele schalen en wij niet bezig zijn met vergelijken. We weten wel waar onze eigen kracht ligt als bureau. We ondernemen in veel verschillende sectoren en hebben hierdoor gedetailleerde kennis van gebruikers en opdrachtgevers. Deze kennis helpt ons in het ontwerpen van architectuur en betere woonomgevingen. De deskundigheid binnen het bureau ligt op een breed gebied en loopt van architectuur tot biomaterialen, privaatrecht, bestuursrecht, exploitaties, financieringen, gebouwonderhoud, technische eisen, biodiversiteit, etc. De kunst is om er een kunst van te maken: om zo veel mogelijk relevante informatie in het ontwerp te verwerken zonder dat het overdadig wordt of de expressie, het verhaal verloren gaat.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?

Ik denk dat de architect een goede rol kan spelen als het morele kompas in een omgeving die gedicteerd wordt door exploitaties en dus financieel gedreven is. De architect kan voor balans zorgen door de kennis uit het eigen vakgebied te koppelen aan andere vakgebieden en hiertussen te navigeren. Ik ben van mening dat we als architecten naast onze opdrachtgevers moeten staan. Dit is gezien het verschil in risico’s en verantwoordelijkheden momenteel vaak lastig. De architect kan de verschillende belangen doorgronden, deze blootleggen en gezamenlijke doelstellingen creëren. Belangrijk is om hierbij niet vergeten wat je rol is en of kan zijn, we hoeven niet de ander te worden. Het is fantastisch om architect te zijn.

Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
We zijn lid geworden omdat we ons steeds meer bewust zijn geworden van de meerwaarde van samenwerkingen binnen onze beroepsgroep. Om kennis te delen, en op te doen en samen te groeien. Samen zijn we sterker.