Hoe maak je een ruimtelijk ontwerp, waar het behoud, beheer en de toegevoegde waarde van water leidend is? Vier teams gingen met deze vraag eind maart 2021 aan de slag in het kader van de ontwerpuitdaging van BNA lokaal Netwerk Oosting ‘Ruimte voor water’. De locaties Business & Science Park Kennispark Enschede en de wijk Aalderinkshoek in Almelo waren hiervoor de uitgangspunten. Binnenkort delen we de mini reader met deze ontwerpen en hun verhaal, voor nu alvast een voorproefje.
Inspirerende ontwerpen met water in de hoofdrol
Team 1 Kennispark: CityFörster, Open Fabric en Mijn Waterfabriek
KENNISEILAND dare to innovate
Dit ontwerp is een integrale strategie voor het Business & Science Park van het Kennispark in Enschede die niet alleen de uitdagingen van extreme weersomstandigheden aanpakt, maar ook de energietransitie naar een CO2-vrije gebouwde omgeving in 2050.
Het concept gaat uit van de aanleg van een blauwe buffer rondom de locatie die meer ruimte voor regenwater en recreatie creëert en de identiteit van de locatie versterkt. Samen met een netwerk van slimme regentoren en 'The Hub' ontstaat een inclusief systeem dat bewust water- en energieverbruik viert in een groenblauwe omgeving
Team 2 Kenispark: OD205, Donker group en Wavin
Elsbeek 2.0
In de toekomst vormt het Kennispark een nieuwe schakel in het huidige watersysteem van de RWZI en het Kristalbad. Het gefilterde water wordt ingelaten in de Elsbeek 2.0, een beekzone waar het water zijn eigen weg mag vinden.
Ook de andere openbare ruimtes worden onderdeel van deze waterkringloop door een dicht netwerk aan mogelijkheden voor waterberging en infiltratie. Hierbij zijn het aangaan van een relatie met de omgeving en het meewerken met de topografie de basis.
Het Kennispark zal er voortaan groen en aantrekkelijk uitzien, met veel verblijfskwaliteit, ruimte voor biodiversiteit, en natuurlijk ruimte voor water. Daarmee definieert het zich voortaan als innovatieve Watercampus.
Team 3 Aalderinkshoek: TKA Atelier & Studio NadiaNena, TLU, Scape agency, Syntraal en EWB
‘De slootjes van Aalderinkshoek’ is een stappenplan voor de integrale, duurzame transformatie van de na-oorlogse woonwijk. Door een verschuiving in gebruik van het private en publieke domein, kunnen we een nieuw groenblauw netwerk zichtbaar in het straatbeeld introduceren.
De sloten, in een ecologische groenstructuur gelegen, bergen al het nodige water van de wijk. Een divers programma aan het water, betrekt de buurtbewoners actief bij de transformatie. Lokale ondernemers krijgen er de ruimte en middels collectieve initiatieven kunnen faciliteiten worden gedeeld. De introductie van nieuwe woontypologieën, kan de ruim opgezette wijk verdichten en brengt diversiteit in Aalderinkshoek.
Team 4 Aalderinkshoek: Odin Landschapsontwerpers en Roelofs groep
PLEK ZAT IN DE HAARVATEN VAN AALDERINKSHOEK
In de haarvaten van de stad is PLEK ZAT voor het vasthouden van water, voor groen en biodiversiteit, voor ondergrondse netwerken, voor het opwekken van energie, voor het bestrijden van hitte en droogte én voor de mens. Essentieel daarbij is dat we al die opgaven combineren en we in de haarvaten op zoek gaan naar ruimte op daken, aan gevels, op het maaiveld en in de bodem.
De methodiek PLEK ZAT inspireert en helpt gemeenten en woningbouwcorporaties om ambitie te tonen, structuren op wijkniveau te ontwerpen en straten zó te transformeren dat plant, dier én mens zich thuis zullen voelen