Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
Mijn eerste inschrijving in het KVK-register was in januari 1996, samen met een studievriend onder de naam: Urbanizer Bouwkundig Ontwerp. We hadden de HTS Bouwkunde afgerond en volgden de masteropleiding Architectuur aan de TU Eindhoven. In plaats van bijverdienen achter de bar of in de supermarkt verhuurden we ons als freelance tekenaar aan architectenbureaus in de buurt.
In 2000 ben ik afgestudeerd van de TUE Architectuur en mocht ik de architectentitel voeren. Mijn zakenpartner binnen het bureau was afgehaakt van de TUE. Hij had wel zijn aannemersdiploma gehaald. Met nog enkele vennoten begonnen we in 2002 Urbanizer Aannemers & Architecten. Een combinatie van bedenkers en makers onder één dak. Nadat in 2016 dat collectief uit elkaar viel, opereer ik met mijn team onder de naam Urbanizer Architecten. Ik ben geen aannemer meer, maar richt me met mijn bureau vooral op het bedenken van concepten, bouwplannen en projectbegeleiding.
Waar ligt jullie ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
Onze ambitie is om ‘Connected Architecture’ te maken. Daarmee bedoelen we architectuur die verbindt. Volgens ons kan je daarvan spreken wanneer het ontwerp een positie inneemt ten opzichte van een aantal belangrijke aspecten.
- Eindgebruiker: het resultaat van de ontwerpopgave is een gebruiksvoorwerp, het moet de functie die de eindgebruiker vraagt op een praktische manier huisvesten. We onderzoeken en bevragen het motief van de eindgebruiker om tot de essentie te komen van de behoefte.
- Context: het ontwerp gaat een relatie aan met haar omgeving, welke relatie dat is, is een belangrijk onderwerp van de plannen. Hier komen zaken als schaal, ritmiek en materiaal aan bod.
- Historie: we houden van erfgoed en de verhalen van een plek, de kavel of het gebouw waarvoor we ontwerpen kent een geschiedenis. Door hier een relatie mee aan te gaan kan je het ontwerp een passende plek geven in de historische gelaagdheid.
- Goed voor de aarde: de bouw is verworden tot een vervuilende industrie, tijdens de bouw en de gebruiksfase belast het gebouw de natuur. Wij willen deze negatieve effecten zo klein mogelijk maken door onderwerpen als natuurinclusiviteit, duurzaamheid en circulariteit te agenderen in ons werk.
- Interieur en exterieur: ieder ontwerp heeft een binnen- en een buitenkant. Door gebruik te maken van de juiste afwerkingen kunnen deze zich tot elkaar verhouden, versterken of juist verhullen. We willen ons nog meer verdiepen in innovatieve materialen.
- Humor: bouwen is een serieuze zaak, maar van een ontwerp mag je best gelukkig worden. Het plezier van het bedenken en maken mag zichtbaar zijn. Humor en inspanning verbindt.
Het komt wel eens voor dat we vanwege kosten en tijd concessies moeten doen in onze ontwerpen. Hierdoor lukt het ons niet altijd om ons hoofddoel te behalen. Over vijf jaar lukt ons dat veel beter en maken we uitsluitend 100% Connected Architecture want onze opdrachtgevers omarmen dat volledig.
Waarmee onderscheiden jullie je van andere architectenbureaus?
Urbanizer is een compact bureau met informele omgangsvormen en een persoonlijke aanpak. We gaan niet voor massa, maar creëren juist projecten met een heel eigen karakter. We zijn ontwerpers, maar nemen tijdens de bouw ook graag een actieve rol aan zoals die van projectmanager. Daarnaast is er veel kennis van monumenten binnen het bureau aanwezig.
Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Soms kom je op plekken waar bijna tot geen architectonische kwaliteit te vinden is. Denk aan een volkstuinencomplex, een verloederd bedrijventerrein of de achterkant van een bouwblok waar iedereen ‘vergunningenvrij’ heeft bijgebouwd. De keuze voor het gevelmateriaal wordt bepaald door wat er bij de bouwmarkt in de aanbieding is. Voor sommige plekken is dat prima, maar stel je voor dat op een dergelijke manier onze gehele leefomgeving zou worden vormgegeven. Je ziet dit soms in onderontwikkelde steden. Architectonische kwaliteit ontstaat door vanuit een visie te werken, door meerdere aspecten tegen elkaar af te wegen en daar in beslissingen te nemen. Ik zie dat op plekken waar dit wel gebeurt de meeste duurzaamheid ontstaat, daar willen mensen recreëren, werken en wonen.
Waarom zijn jullie BNA-lid geworden, wat verwachten jullie van het lidmaatschap?
Mijn beginjaren in de architectuur kenmerkten zich door een nogal eigenwijze houding. Ik wilde me vooral afzetten en mijn eigen weg vinden. Ik zag de BNA als een benauwende oudeherenclub. Het feit dat ik ook aannemer was stuitte op veel onbegrip. Inmiddels zijn mijn wilde haren plat gaan liggen (en ben ik zelf bijna een oude heer geworden) en zie ik voordelen in kennisdelen, verbinding maken, discussie voeren en samenwerking. Ik hoop mijn netwerk te verrijken en ook voor mijn team zie ik voordelen door lid te zijn van een verbond van vakgenoten.