Vernieuwde STB 2025 in bèta-versie vanaf 15 januari exclusief beschikbaar

Met trots lanceren BNA en Koninklijke NLingenieurs de vernieuwde Standaardtaakbeschrijving (STB). De STB 2025 in bèta-versie is volledig geactualiseerd op het gebied van duurzaamheid en veiligheid en heeft de nodige ontwikkelingen ondergaan wat betreft digitale samenwerkingen. Bovendien is de STB 2025 nu compatibel met de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen). Vanaf 15 januari is dit document zowel hier te downloaden, als op de website van NLingenieurs.

STB
De Standaardtaakbeschrijving, of kortweg STB, wordt gebruikt voor het specificeren van opdrachten aan ontwerp- en adviesbureaus in projecten voor woning- en utiliteitsbouw. Daarnaast wordt de STB in een breed scala aan bouwprojecten toegepast waaronder in de infrastructuur, duurzaamheid, stedelijke ontwikkeling, waterbouw en industrie. De STB is in de hele sector een breed geaccepteerd en veelgebruikt document, door zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Het document is ontwikkeld in opdracht van NLingenieurs en BNA, waarbij de laatste update uit 2014 stamt.

Ontwikkeling

Het intensieve project van vernieuwing heeft plaatsgevonden van 2022 tot december 2024 en is begeleid door de kerngroep STB. In deze groep zaten, namens de achterban van zowel BNA als NLingenieurs, verschillende architecten, ingenieurs en adviseurs. Voor een brede vertegenwoordiging van de opdrachtgevende partijen is in maart 2024 een consultatie georganiseerd, waaruit waardevolle inzichten en kennis zijn meegenomen.

De vernieuwde STB (betaversie) is per direct exclusief te gebruiken door leden van de BNA en NLingenieurs. Eerste gebruikers hebben het voorrecht om hun ervaringen te delen en zo ook een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de definitieve STB. Dit kan via bna@bna.nl.

Webinar

NLingenieurs en BNA bieden binnenkort een ledenconsultatie aan over de nieuwe STB, de vernieuwingen en voordelen en hoe je ermee aan de slag kunt. Waarbij naast het informeren ook de nadruk zal liggen op het ophalen van gebruikerservaringen. Houd de websites van BNA en NLingenieurs in de gaten voor het aanmelden voor deze sessie.

Aan de slag

Direct aan de slag met de vernieuwde STB kan, download hem nu vanaf de website van BNA via onderstaande link.