De stuurgroep functiehandboek van de BNA en de vakbonden heeft overeenstemming bereikt over een gemoderniseerd, vereenvoudigd functiehandboek. Dit functiehandboek is een ijk-instrument en geen blauwdruk. De bestaande functies op jouw bureau blijven leidend. Het BNA Bestuur en de bonden leggen het nu voor aan hun achterbannen voorafgaand aan definitieve besluitvorming.
Ledenraadpleging geactualiseerd functiehandboek
Vereenvoudigd functiehandboek
Het functiehandboek was volgens de meeste bureaus na ruim 10 jaar en een tussentijdse aanvulling hard aan actualisering toe. Om de wensen en behoeften vanuit de branche te inventariseren, zijn er door SFA eerst Future Searches uitgevoerd, gevolgd door gesprekken met bureaus en medewerkers, een pretest, een praktijktest en laatste aanpassingen in dialoog met bureaus. Aan de pretest en de praktijktest hebben ongeveer 30 bureaus van verschillende omvang deelgenomen en er is een groep bureaus opgestaan die is betrokken bij verbeteringen t.o.v. de eerdere versie. Ook functiedeskundigen van werkgevers (AWVN) en werknemers (FNV, CNV, Unie) zijn nauw betrokken vanwege de overstap van het CATS- naar het ORBA-functiewaarderingssysteem. Dit heeft veel tijd in beslag genomen, maar dankzij de goede samenwerking met bureaus heeft dit tot meerdere praktische aanpassingen geleid.
Aanpassing aanvangssalarissen
In de cao 2019-2021 is de protocolafspraak gemaakt dat het functiehandboek zou worden vereenvoudigd en vernieuwd. Deze vernieuwing betreft de uitwerking door vertegenwoordigers van werkgevers en medewerkers, met daarbij speciale aandacht voor de hoogte van de aanvangssalarissen. Redenen hiervoor zijn de krappe arbeidsmarkt en de aantrekkelijkheid van de branche voor starters in vergelijking met aanpalende branches.
Gebruik: systeem met referentiefuncties
Het handboek biedt kleinere én grotere bureaus vereenvoudigde en gemoderniseerde, op de praktijk aansluitende functies. Hoofddoel is functies te koppelen aan een bijpassend salarisniveau. Net zoals in het oude handboek gaat het om een systeem met referentiefuncties. Je eigen functies blijven het uitgangspunt. Deze vergelijk je met de ijkfuncties, net als in de huidige situatie. Bijkomend voordeel is dat het de ontwikkeling van medewerkers stimuleert en helpt een positieve wending te geven aan beoordelings- en functioneringsgesprekken. Uitgangspunt daarbij is een eenvoudige implementatie voor bureaus van alle schaalniveaus, van klein tot groot.
Wat ligt er op hoofdlijnen voor?
Het nieuwe functiehandboek onderscheidt vijf functiefamilies: Architectuur & ontwerp, Technisch ontwerp, Projectcoördinatie, Bureau-organisatie generiek, Bureau-organisatie specifiek. Binnen elke functiefamilie is een beperkt aantal niveaus, die zijn gewogen op basis van de ORBA functiewaarderingsmethode. De verdeling van de schalen past grotendeels op de huidige schaalverdeling, waardoor bureaus hun medewerkers na ijking van de functie-inhoud eenvoudig kunnen transponeren naar de nieuwe schalen. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2023 (afhankelijk of partijen alle overgangsregels en toelichtingen tijdig gereed zijn). Bureaus die dat willen, kunnen vanaf dat moment met het nieuwe functiewaarderingssysteem gaan werken. De beoogde datum waarop bureaus het systeem dienen te hebben geïmplementeerd is 1 juli 2023.
Positief advies
Het BNA Bestuur staat positief tegenover de toegenomen gebruiksvriendelijkheid en de aangepaste aanvangssalarissen. Het bestuur legt de ijkfuncties met de bijbehorende schalen daarom met een positief advies voor aan de leden. Het bestuur hoort graag eerst ook de mening van alle BNA bureaus alvorens te besluiten over branche brede invoering.
Reageren voor vrijdag 11 november
Alle BNA-bureaus met medewerkers ontvangen hierover een mail met bijlagen. Graag verneemt de BNA uiterlijk vrijdag 11 november 2022 of je je kunt vinden in het nieuwe functiehandboek. Dat kan door een mail te sturen aan Jasper Kraaijeveld, beleidsmedewerker markt en ondernemerschap (E: jkraaijeveld@bna.nl). Voor inhoudelijk-technische vragen over het nieuwe functiehandboek kun je terecht bij SFA (E: info@sfa-architecten.nl) Hierna zal het bestuur een besluit nemen over de invoering. Een definitief akkoord komt tot stand als zowel de BNA als de vakbonden definitief instemmen.
Meer informatie
Zodra het definitieve functiehandboek gereed is kun je deze – inclusief toelichting over de implementatie – vinden op de website van Stichting Fonds Architectenbureaus, SFA. Dat wat nu is voorgelegd is een werkversie: de basis staat vast maar de terminologie en hoe de tabel wordt gepresenteerd, kan er in de uiteindelijke versie anders uitzien. SFA zal te zijner tijd een nieuwsbrief sturen zodat iedereen in de branche goed is geïnformeerd.
Stuurgroep functiehandboek
De Stuurgroep bestond uit Victor Frequin (voorzitter, OZ), Renée Liefting (Rijnboutt), en Jasper Kraaijeveld (BNA beleidsmedewerker markt en ondernemerschap). De delegatie van de vakorganisaties uit Jan Admiraal (De Unie), Zamaney Menso (FNV) en Jerry Pique (CNV). Het BNA Bestuur en de stuurgroep bedankt alle bij de totstandkoming betrokken bureaus voor hun constructieve input en tijd.