Nathalie, wat voor type voorzitter was je?
Als architect probeer ik uit te dragen dat architectuur een samenspel is tussen cultuur, techniek en maatschappij. Als voorzitter heb ik deze formule ook geprobeerd te hanteren. Daarnaast wilde ik graag een persoonlijke, informele omgang met het bestuur, de leden en het BNA-team. Mijn ervaring is dat we de voorbije jaren een dynamischer en aantrekkelijker vereniging zijn geworden; het clubgevoel is versterkt. Hopelijk heb ik daar mijn steentje aan kunnen bijdragen. In ieder geval is het ledenaantal weer gegroeid, mede doordat we op zoek zijn gegaan naar bureaus met zeer diverse identiteiten. We overtuigden hen dat ze lid moesten worden door ze aan te spreken op collectieve kracht als cruciale waarde voor een gezonde, sterke branche. Mooi om te ervaren dat velen van hen weer bereid zijn om het over solidariteit te hebben. Verder profiteren we momenteel van het feit dat veel bureaus nu ook weer meer medewerkers hebben.
En jij, Francesco, wat voor type voorzitter wil je zijn?
Ik hoop een stem te kunnen zijn voor de branche richting zowel marktpartijen als beleidsmakers en publiek. Vooral met betrekking tot een betere positie voor architectenbureaus in een gezondere markt. Daarnaast wil ik me speciaal inzetten voor jonge bureaus, zij moeten meer kansen kunnen krijgen en benutten om hun talenten verder te brengen. Daar zijn opdrachtgevers en de samenleving uiteindelijk bij gebaat. Wat dat betreft vind ik de onlangs gehouden Dag van de Jonge Ontwerper een mooi initiatief, BNA was daar vertegenwoordigd via het Next Step Program en het Professional Experience Programme.
Nathalie, wat heb je de afgelopen vier jaar geleerd?
Als voorzitter kon ik een eigen rol spelen als iemand die ook persoonlijk veel ervaringen opdoet als architect en bureaueigenaar, daarmee een net iets andere positie innemend dan Fred (BNA-directeur), terwijl we toch dezelfde beleidsdoelen nastreefden. Ik hoop dat Francesco ook die speelruimte gaat nemen . En we moeten als bureaus ook wat meer de oude spelregels en dogma’s loslaten en het nieuwe leren omarmen. Klagen over de neoliberale markt is zó 2018.
Welke visie op de branche heb je ontwikkeld?
De wereld om ons heen verandert zo snel dat we als branche verplicht zijn onszelf opnieuw uit te vinden. Wij architecten zijn actief in een niet heel erg door innovatie gedreven sector, de bouw. Tegelijkertijd weten we dat we met z’n allen ook veel bijdragen aan CO2- productie. Aan ons om iets tegenover de technocratische, winstgedreven en politieke oplossingen te zetten. Circulair het voortouw nemen, technologie benutten en de meerwaarde van architectuur voelbaar maken. En in het verlengde daarvan: nog ondernemender worden, de markt – de Googles van deze wereld inbegrepen – zit immers niet stil.
Wat is volgens jou de kracht van de BNA?
De collectieve kracht waarmee we effect kunnen sorteren: informatie delen in netwerken, een goede collectieve cao afspreken, opdrachtgevers en overheid overreden om gezonder aan te besteden, helpen een architectencollectief op te zetten voor bewoners in het Gronings bevingsgebied. Met de BNA kon dat, we hebben veel media-aandacht gegenereerd en gesprekken kunnen afdwingen met de Commissaris van de Koning en andere belangrijke spelers. Daarnaast kan de BNA de vinger op de zere plek leggen waar het gaat om de missende diversiteit aan medewerkers, vooral in leidende posities.
Francesco, welke visie op de branche heb jij?
Architecten kunnen het Nederland van morgen verbeelden en bedenken. Vanuit optimisme en ontwerpkracht kunnen we de opgave voor de komende decennia te lijf gaan, daar geloof ik echt in. Bij de lokale overheden zijn de experts met visie en expertise op stedenbouw en ruimtelijke ordening deels verdwenen. Architecten kunnen daar gaten opvullen. Dus voorkomen dat private partijen de markt overnemen en juist samen -overheden, architecten en marktpartijen - de regie pakken. Zelfs nu het goed lijkt te gaan met de werkvoorraad op bureaus, moeten we verder kijken dan de waan van de dag zoals de BNA dat doet met de toekomstscenario’s en de ontwerpvisies voor de Stad van de Toekomst.
Wat is de kracht van de BNA volgens jou?
Nathalie heeft daar net al zinnige dingen over gezegd; in essentie heeft de BNA de kracht om de branche te helpen transformeren. En samen kunnen we effectiever onze meerwaarde laten zien aan gebruikers, overheden en opdrachtgevers. Inzichtelijk maken hoe we samen goede, duurzame gebouwen en huizen kunnen maken. En van elkaar leren door echt te luisteren.
Welke bijdrage wil je leveren?
Architecten voegen maatschappelijke waarde, economische waarde en gebruikswaarde toe op ieder schaalniveau – van kamer tot stad. Dat goed uitleggen, daarover in gesprek gaan, ook met het publiek, is onze uitdaging voor de komende jaren. Als voorzitter wil ik bijdragen aan een zo breed mogelijke discussie over architectuur – over meer bieden dan alleen soberheid en doelmatigheid. Niet vanuit pretenties, maar juist ook om tot een duurzame gebouwde leefomgeving te komen en die goed kam omgaan met onvermijdelijke veranderingen. En niet in de laatste plaats wil ik graag bijdragen aan het gezonder maken van de branche – van de kleine tot de grote bureaus. Waar ik winstmogelijkheden zie? In het beter kapitaliseren van onze kennis, creativiteit en de waarde die we in de vorm van architectuur en optimisme toevoegen.
Voor jullie beiden, tot slot: wat wens je elkaar toe?
Francesco: Ik hoop dat je dankzij je voorzitterservaring nog meer impact kunt creëren. Ik vind het gaaf dat je als TU Delft-professor de aanstormende generatie architecten onder je hoede hebt. Die kan zich mede dankzij jouw ervaring en visie ontpoppen tot de voorhoede van onze branche van morgen.
Nathalie: Benut de kennis, kunde en energie van de leden en het BNA-team, omarm het nieuwe beleidsplan en maak een vlucht vooruit. Dat wens ik je toe, en dat je de vereniging nog gezonder, trotser en betekenisvoller moge maken.
Over het voorzitterschap
De BNA-voorzitter wordt voorgedragen door het Bestuur, de Ledenraad moet de voordracht goedkeuren. Toen Nathalie in 2015 werd gekozen, was zij de eerste vrouwelijke voorzitter in het bestaan van de BNA (actief sinds 1842). Francesco wordt de 16e voorzitter sinds Karel de Bazel (1908). Hij wordt voor twee jaar gekozen en kan eenmalig worden herkozen voor nog eens twee jaar. Tot de inwerk-onderdelen behoren onder meer een mediatraining en een kennismakingsronde langs strategische relaties. Inmiddels heeft Francesco als kersverse voorzitter al een interview achter de rug met het AD.