De wereld is stevig in de ban van corona. Desondanks lijkt het effect op onze praktijk van gebiedsontwikkeling beperkt. In tegenstelling tot sommige andere landen gaat de bouw van lopende projecten in Nederland die voor de crisis al gestart waren gewoon door. Maar ook nieuwe projecten starten nog steeds. We verkopen nog door het hele land in onze projecten woningen, alleen het hogere segment is soms wat lastiger. We merken wel dat beleggers wat voorzichtiger zijn. De gesprekken over de afname van commerciële onderdelen uit de plannen gaan momenteel moeizamer. De uitdaging is in deze tijd de mixed-use proposities overeind te houden
De omgeving post corona
Inmiddels heeft onze samenleving de hoogste coronapiek gehad, en lijken we langzamerhand weer terug te gaan naar de volgende fase. De terrassen zijn weer open, musea, theaters en ook de sportscholen mogen weer meer. Maar de impact van anderhalve meter blijft bestaan en zal ons nog lang bezighouden. Dit heeft ook zijn invloed op de ontwerpen van de gebouwde omgeving. Er zal meer aandacht komen voor bijvoorbeeld de openbare ruimte, duurzaamheid en gezondheid. Een paar jaar geleden hebben we als AM gekozen voor vijf maatschappelijke thema’s: Gedurfde duurzaamheid, Healthy urban living and working, Inclusieve stad, Stads- en gebiedsmaker en Gelukkig leven. Deze thema’s raken allemaal de ontwerpgevolgen van de coronaperiode. Doordat we deze thema’s al toepassen in onze projecten kunnen we onze ervaring combineren met de huidige situatie. Dit gecombineerd met inbreng van stedenbouwkundigen, architecten en onze bouwmeester Caroline Bos. Samen kunnen we versnelling aanbrengen in de plannen voor de gebouwde omgeving post corona. Er is veel creativiteit en inzet om projecten door te laten gaan. Dit gaat zeker weer leiden tot innovatie in ons vakgebied. We hopen in ieder geval dat dit leidt tot verder doorpakken op het gebied van duurzaamheid.
Met respect voor vitale beroepen
Zo leren we elke keer weer nieuwe dingen die we toepassen in ons werk. We zullen te maken krijgen met mogelijke nieuwe uitbraken van corona, de anderhalve meter samenleving en andere onbekende milieu-invloeden. Dit vraagt om extra input voor het ontwerpen van de veerkracht van de steden. Gecombineerd met respect voor de mensen die ons nu helpen in deze intense periode: de vitale beroepen. Het zou mooi zijn als we deze doelgroepen extra aandacht kunnen geven in huisvesting.
Levendigheid behouden
Het meer vertrouwd raken van mensen met online werken en winkelen heeft ook als gevolg dat het aantal online bestellingen is toegenomen. Dit gaat zijn impact hebben op gebiedsontwikkelingen. Plinten bijvoorbeeld zijn kwetsbaarder geworden door het wegvallen van retailinvullingen. Dit vraagt om een andere benadering van de plint om de levendigheid op straatniveau te waarborgen. Hiervoor hebben we binnen AM specialisten in dienst genomen om dit onderdeel van onze planontwikkeling op een vernieuwende wijze in te vullen. Hiermee willen we werken en wonen op een passende wijze combineren en de levendigheid borgen die steden aantrekkelijk maakt.
De roep om meer flexibiliteit
De roep om flexibiliteit in ontwerp zal verder gaan toenemen. Wat als er door omstandigheden ruimtes anders moeten worden ingedeeld, al dan niet tijdelijk? En niet alleen in ontwerp maar ook in de wijze waarop we onszelf als sector organiseren. Het jezelf aan kunnen passen blijft een essentiële factor en dat maakt het interessant. Dat doen we samen en is daarmee een geweldige uitdaging voor AM en alle leden van de BNA.