Reactie Hoofdlijnenakkoord: Geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

BNA is positief dat de coalitiepartijen wonen tot topprioriteit maken. Het is belangrijk dat het grote tekort aan passende en betaalbare woonruimte voortvarend wordt aangepakt.

BNA ondersteunt dat partijen daarbij nadrukkelijk de kansen binnen bestaand stedelijk gebied willen benutten en de noodzaak van goede ruimtelijke en stedenbouwkundige inpassing benoemen. Architecten zijn een belangrijke en onmisbare schakel voor het realiseren van duurzame ruimtelijke oplossingen voor wonen in combinatie met de andere grote opgaven van ons land.

Jeroen de Willigen, BNA-voorzitter: ‘BNA is blij dat het regeerakkoord de woningcrisis tot topprioriteit maakt. Daarbij is een goede ruimtelijke en stedenbouwkundige inpassing, voor nu en de toekomst van het grootste belang. Duurzaamheid blijft natuurlijk belangrijk, het investeren daarin is onafwendbaar. Maar met goed samenwerken in de bouwkolom kunnen we heel veel bereiken.'

Benut zoveel mogelijk het ‘straatje erin’

Om de woonopgave aan te pakken, pleit BNA voor het zoveel mogelijk realiseren van extra woonruimte binnen bestaande bebouwde gebieden. De grote potentie van inbreiden, herbestemmen, optoppen en functiemenging is al in kaart gebracht. Bovendien zijn daar infrastructuur en voorzieningen al aanwezig. Dat scheelt hoge uitgaven en kostbare tijd. En maakt het eenvoudiger om prettige leefomgevingen te creëren.

Veranker ruimtelijke kwaliteit

Hoe we nu bouwen en inrichten bepaalt onze leefomgeving voor de komende 50 tot 100 jaar. Juist nu we willen versnellen is daarom de verankering van de ruimtelijke kwaliteit essentieel. Vergroot daarom de rol van stads- en provinciale bouwmeesters. Zij kunnen als onafhankelijke adviseurs verschillende belangen tijdig bij elkaar brengen, de ruimtelijke en programmatische kwaliteit bewaken en processen helpen versnellen. Het realiseren van woningen is de afgelopen jaren steeds complexer geworden. Om de kwaliteit hiervan te borgen pleit BNA voor het vastleggen van de rol van de architect bij de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Voorkom lokale en regionale duurzaamheidseisen

Om de woningbouw versneld te kunnen uitvoeren willen de coalitiepartijen aanvullende landelijke duurzaamheidseisen laten vervallen. Dit kan op het oog aantrekkelijk lijken maar brengt het gevaar met zich mee dat op lokaal en regionaal niveau aanvullende regelgeving ontstaat. Want de duurzaamheidsafspraken waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd blijven immers staan. En dan is de gewenste versnelling het meest gebaat bij uniforme landelijke regelgeving.

BNA roept de aankomende minister om de inzet van demissionair minister De Jonge voort te zetten. Nederland is gebaat bij antwoorden en acties, zowel voor de woningbouwcrisis en ook de voortvarende lijn in duurzaam bouwen te vervolgen.