Architecten zijn de drijvende kracht achter het realiseren van een duurzame en leefbare toekomst. Er zijn positieve ontwikkelingen in de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord, met name wat betreft de focus op de woningbouw en de hernieuwde aandacht voor ruimtelijke en stedenbouwkundige uitdagingen. BNA juicht de Nota Ruimte toe waarin integrale en gebiedsgerichte ruimtelijke keuzes gemaakt worden.
Reactie BNA op regeerakkoord kabinet Schoof
BNA ondersteunt de ambitie van het kabinet om de wooncrisis als topprioriteit te beschouwen en erkent dat er veel kansen liggen binnen het stedelijk gebied door verdichting en het herbestemmen van bestaande gebouwen en infrastructuur.
Er is waardering voor de versnelling van woningbouw door efficiëntie aan te brengen in processen en procedures. Van belang blijft daarvoor een betere samenwerking tussen enerzijds de partijen in de bouwkolom en anderzijds de maatschappelijke partners. Architecten en ontwerpers spelen een cruciale rol in deze samenwerking, zij kunnen door middel van ontwerp en hun expertise de verschillende belangen integraal verenigen.
BNA herhaalt dat architecten ook een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, om de woningbouw sneller, betaalbaarder en vooral duurzamer en klimaatadaptief te maken.
BNA kijkt kritisch naar de mogelijke versnippering van duurzaamheidseisen als gevolg van regionale regelgeving. Ze pleit daarom voor uniforme landelijke regels om de verduurzaming van de bouwsector te versnellen zonder dat er lokaal aanvullende belemmeringen ontstaan. Ook het specifiek industriële woningbouw benoemen zonder daarbij heldere en eenduidige kwaliteitseisen te omschrijven beschouwt BNA als risicovol.
De BNA vraagt tevens om een grotere rol voor stads- en provinciale bouwmeesters. Deze onafhankelijke adviseurs kunnen helpen om belangen in bouwprocessen beter te verbinden en ervoor te zorgen dat projecten sneller haalbaar worden. Ook is BNA van mening dat met de inzet van bouwmeesters en supervisoren de ruimtelijke en programmatische kwaliteit van projecten gewaarborgd blijft. Daardoor kan sneller, slimmer en efficiënter worden gebouwd.
BNA kijkt met vertrouwen uit naar de Woontop eind dit jaar, waar het Rijk met vele partijen afspraken gaat maken over hoe de woningbouw structureel verhoogd kan worden. Als belangrijke verbinders bij de huidige knelpunten werken architecten graag mee waar dat mogelijk is om de doelstellingen te behalen.