Actueel / Nieuws

Uit de comfortzone

Hoe ‘bestel’ je je eigen woning als je niet iets standaards wilt en kunt bouwen? In deze gastblog vertelt opdrachtgever Michiel Huls hoe zijn droomhuis ‘met staart’ tot stand kwam, genomineerd voor BNA Beste Gebouw 2020. ‘We bestelden in eerste instantie niet zozeer een huis als wel een proces.’

We benaderden Onix met een allesbehalve standaard bouwopgave, met een langgerekte driehoek als bouwvlak, waarvan een deel in het bos steekt en hoger ligt dan het andere deel en een woning met normale afmetingen niet goed is in te passen. Belangrijk onderdeel van onze ‘bestelling’ was dan ook dat we zelf ook veel wilden meedenken en meeontwerpen. We vroegen in eerste instantie dus vooral om een proces, waarbij bovendien het hebben van een leuke tijd centraal stond. Haiko Meijer van Onix NL gaf ons vanaf het begin het juiste gevoel en nam ook de ruimte in zijn eigen ontwerpproces om ons mee te nemen in de zoektocht naar ons ‘droomhuis’. Want zoals hij steeds zei: ‘jullie moeten er straks zelf in wonen.’

Enthousiasme

Een excursie langs projecten van de hand van ONIX NL met onder meer het Schoorstenenhuis, het Erkerhuis, het Zoekende huis en zijn eigen Populieren tuinhuisje gaf inspiratie en discussies over beleving van ruimtes en materialen die doorlopen van binnen naar buiten. Voorbereidend werk, met eigen schetsen en een moodboard, gaf richting aan de vormgeving. Maar het bezoek aan de bouwkavel gaf de doorslag in de keuze voor een huis op de overgang van de open ruimte naar het bos. De beleving van het bos van dichtbij en op afstand staat centraal in de positie van het huis. Met Haiko’s kreet ‘Moet je kijken wat een bomen, hier wil je toch zijn!’ en de eerste schets, gemaakt in de uitspanning iets verderop, was het concept helder.

Verrassen
Aangezien we beiden als landschapsontwerper werken vanuit een eigen bureau zitten we vaak aan de opdrachtnemerskant van ontwerpopgaves. En het is erg leerzaam, maar vooral ook leuk, om aan de andere kant van de tafel als opdrachtgever te zitten. We bieden oplossingen in ons dagelijks werk, maar nu moesten wij juist de vragen stellen. Dat betekende ook dat ik uit mijn comfortzone moest komen. Het mooie aan de werkwijze van Haiko is dat hij dan met ingrepen komt die niet vanzelfsprekend zijn. De ruimtelijke ingreep voorop: door het huis zo te positioneren dat er bij de entree extra ruimte ontstond voor een bijgebouw, ontstond er binnenshuis meer ruimtelijke beleving, en bovendien is er zo een aantal bijzondere plekken om het huis gecreëerd. Alleen al doordat de routing een beleving maakt van het omringende landschap, hebben we elke dag opnieuw het gevoel met de natuur te wonen.

Uitdagend samenspel
Tijdens een ‘materiaalexcursie’ hebben we verschillende materialen en details bekeken. De situatie van de kavel in het bos was aanleiding om toch te zoeken naar een ander materiaal dan hout voor de gevel. Toepassing van een stalen dak en gevel, afgewisseld met hout op de zonnige kant, geeft het huis een andere aanblik per zijde. Samen met de robuuste betonnen schijf, die de woonkamer van de keuken scheidt, ontstaan zo zowel binnen als buiten knusse plekken. Met al die verschillende ontwerpingrepen is niet alleen een bijzonder huis ontstaan dat in het landschap past, maar zijn ook onverwachte plekjes ontstaan zowel in als om het huis. En dat is, nu we er een jaar mogen wonen, wel de grote meerwaarde die is ontstaan. Niet zomaar een huis met een tuin, maar een ‘huis met staart’ in het landschap.