De aanbestedingspraktijk is niet doelmatig en zelfs ‘maatschappelijk onverantwoord’
In een speciale bijeenkomst van MKB-Nederland met de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat op 14 maart jl. heeft BNA-directeur Fred Schoorl een toezegging gekregen voor architecten en creatieve industrie over aanbesteden. Zijn kritische betoog over de beperkte toegankelijkheid van overheidsopdrachten voor talent en kleinere bureaus, de wildgroei aan inkoopvoorwaarden en het gebrek aan branche specifieke voorwaarden, werd door de commissie opgepakt.
Toezegging
De Kamercommissie zei toe dat in de voorbereiding van een speciaal overleg over aanbesteden op 24 mei a.s. samen met o.a. de BNA en creatieve industrie zal worden doorgesproken over de inbreng. Overigens noemde Schoorl de onlangs aan staatssecretaris Mona Keijzer gepresenteerde Actieagenda Beter Aanbesteden een positieve stap. De grootste zorg vanuit de architectenbranche en creatieve industrie is dat ondanks dit initiatief de aanbestedingspraktijk voor zowel overheden als mkb-bureaus ongunstig blijft.
Maatschappelijk onverantwoord
De aanpak van aanbesteden is niet doelmatig en zelfs ‘maatschappelijk onverantwoord’ door de verspilling en het gebrek aan transparantie. “Het is echt een dagelijks probleem voor de branche, er is geen verdienmodel. De meest creatieve economie van Europa is een ambitie, die wel voorwaarden stelt en een prijs heeft,” aldus Schoorl bij de Kamercommissie. In dezelfde vergadering constateerde UNETO-VNI voorzitter Doekle Terpstra al dat de voorbeeldrol van de overheid als ‘launching customer’ niet uit de verf komt. Juist voor jonge, kleinere mkb bedrijven.
Paritaire voorwaarden
Het concrete voorstel van Schoorl om samen tot een standaard set van wederzijdse, zogenaamde ‘paritaire’, afspraken voor contracten te komen, sprak de Kamercommissie aan. Dit zou met kracht moeten worden opgepakt binnen Beter Aanbesteden. “Alle overheidspartijen zouden zich daaraan moeten committeren, ook in de uitvoering”, aldus Schoorl.
Circulair ontwerpen
In dezelfde vergadering bood Schoorl de voorzitter van de Vaste Kamercommissie ook het BNA-manifest ‘Wij gaan circulair’ aan. Daarmee nemen de leden van de BNA het initiatief om vijf basisprincipes voor circulair ontwerpen te onderschrijven.