Procesregie, co-creatie, politiek, actorrelaties, discourscoalities en ambassadeurschap zijn de zes belangrijkste sturingsprincipes om ontwerpend onderzoek tot een succes te maken. Dat blijkt uit onderzoek naar hoe de resultaten te laten landen in de praktijk, bij bestuurders en beleid door Jutta Hinterleitner, programmamanager BNA Onderzoek. Zij heeft door drie afgeronde ontwerpateliers te analyseren gekeken naar de doorwerking van ontwerpvisies in de praktijk en hoe hierop het beste kan worden gestuurd
Verbeelding als kracht
Ontwerpvisies aan de voorkant
Belangrijke conclusie is dat ontwerpvisies aan de voorkant van een stads- of gebiedsontwikkeling de betrokken partijen helpen om cross-sectoraal te gaan werken. Een gedeelde visie en een aantrekkelijk toekomstperspectief verbindt de partijen aan elkaar. Ontwerpkracht is niet alleen van belang in het daadwerkelijke ontwerpproces, maar ontwerpdenken helpt ook in het definiëren van de vraagstelling, het uitstippelen van een werktraject en het verder brengen van de resultaten.
Samenwerken aan integrale plannen
Het analytische en verbindende denken van de ontwerper maakt dat stakeholders die anders niet zo snel samen aan een integraal plan zouden gaan werken, toch tot gezamenlijke visies komen. Naast het vakmanschap blijkt ontwerpend onderzoek een waardevolle methode voor het bevorderen van het strategische denken. Door zes in het onderzoek genoemde sturingsprincipes toe te passen, kan invloed worden genomen op het functioneren van ontwerpateliers, en hun doorwerking in de praktijk.
BNA Onderzoek: branchebrede R&D
Met BNA Onderzoek wil de BNA architecten eerder aan tafel te krijgen en in meer strategische posities, om het vak te verbreden en ontwerpkwaliteit toe te voegen aan de ruimtelijke inrichting van Nederland. Samen met BNA bureaus is er de afgelopen jaren dan ook veel werk verzet in bijvoorbeeld de visievorming rondom onder andere ‘De stad van de toekomst’, de snelweg in relatie tot de stad of de rol van de gebouwde woningvoorraad in klimaatadaptatie.
Transities bij stads- en gebiedsontwikkeling
In deze context heeft BNA medewerker Jutta Hinterleitner de afgelopen twee jaar de opleiding Master City Developer (MCD) gevolgd. Deze beroepsbegeleidende studie is bedoeld voor professionals die zich willen verdiepen in de economische aspecten, governance en ruimtelijke implicaties van stads- en gebiedsontwikkeling bij actuele maatschappelijke transities. BNA Onderzoek werkt dagelijks in het spanningsveld van overheden, kennisinstellingen, gebiedsstakeholders en ontwerpers – allen betrokken bij de ontwerpstudies van BNA Onderzoek.