Verslag BNA live OOST Netwerk Oosting - Integraal ontwerpen om landschap meerwaarde te geven

De komende jaren hebben we te maken met een enorme woningbouwopgave (1 miljoen!), waarvoor de bestaande stedelijke gebieden niet altijd de nodige mogelijkheden zullen bieden om dat te realiseren. Er gaan dan ook steeds meer stemmen op om op termijn in het omliggende, groene buitengebied te bouwen. Samen met de ruimte die gevraagd wordt door de energietransitie, natuurbeheer, recreatie en landbouw, verhoogt dat de druk op het buitengebied aanzienlijk. Vele zaken kunnen elkaar hierbij bijten. Maar het buitengebied ondervindt hierin mogelijk ook een omkering van kansen: van ondergeschoven kindje als krimpregio of ‘niet interessant’ voor ontwikkelaars naar een aantrekkelijk, gewild en betaalbaar (!) gebied vol ruimte en mogelijkheden.

In het buitengebied vindt momenteel veel fragmentatie plaats die vaak de intrinsieke kwaliteit van een gebied niet ten goede komt. Dit kan beter georganiseerd worden als we tot een integrale aanpak kunnen komen, in samenwerking met architecten, landschapsarchitecten en andere stakeholders die invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit van de leefomgeving. Het combineren van voedselbossen en zonneparken in een gemeente is bijvoorbeeld een start, maar een integrale visie op een bredere schaal zou nog waardevoller zijn. De wijk Kerkebosch in Zeist is hier een goed voorbeeld van: je waant je in een bos maar het is ook een woongebied. Hiervoor zouden we als BNA Lokaal Netwerk Oosting netwerken bij elkaar kunnen brengen en deze beweging kunnen aanjagen. Uiteindelijk toegespitst op de karakteristieken en landschappelijke kwaliteiten van Oost Nederland.

Veranderende rol architect
Hiermee veranderd wel de rol van de architect. Maar is dat erg? Niet alles gaat om een gebouw, de ervaring en de beleving is veel belangrijker, het gebouw draagt daar aan bij. De verbindende rol kan de architect goed nemen. Juist door het samenwerken tussen verschillende specialismen kun je elkaar bevruchten, wat bijdraagt aan sterkere ontwerpen. Deze meerwaarde is echter nog moeilijk te kwantificeren bij opdrachtgevers. Maar door hier aandacht voor te blijven vragen, kan BNA Oosting middels haar projecten opdrachtgevers hier bewuster van maken.
Indien je een goed integraal ontwerp uitvoert, zal hier ook automatisch economische meerwaarde voor de opdrachtgever/eigenaar uit voort vloeien. Deze meerwaarde zal voor menig opdrachtgever, zoals een gemeente of andersoortige grondeigenaar, mee kunnen spelen in de uitvraag voor gebiedsontwikkeling of het wijzigen van een bestemmingplan. Door de omvang van het landelijk gebied is het kansrijk om hier onderzoek op te doen, maar ook gewoon met elkaar de mogelijkheden te verkennen.

Samenwerking
Een ontwerpuitdaging zoals BNA Oosting die eerder uit heeft gevoerd voor RUIMTE VOOR WATER zou hiervoor zeer geschikt zijn. Indien je de uitdagingen zoekt in verschillende regio’s in Oost Nederland kan er ook nog samengewerkt worden door de lokale netwerken van de BNA. Hiermee kom je tot verschillende oplossingsrichtingen, elk met hun eigen specifieke deeloplossingen. Daarmee kan het project een gamechanger voor de inrichting van landelijk Oost Nederland worden!