Actueel / Nieuws

Even voorstellen: Loer Architecten

Deze maand praten we met nieuw BNA-lid Frank Loer van bureau Loer Architecten over de invloed van de gebouwde omgeving, het belang van eenvoud en hoe een bezield gebouw een plek relevantie kan geven.

Sinds wanneer ben je architect en hoe lang is het bureau actief?
In 2013 ben ik cum laude afgestudeerd aan de TU Delft. Sinds 2017 werk ik zelfstandig en sinds 2018 ben ik directeur van Loer Architecten. Voordat ik mijn eigen bureau oprichtte heb ik gewerkt op inspirerende plekken in binnen- en buitenland. De ervaring die ik opdeed bij onder andere Herzog & de Meuron, Maxwan, 13Speciaal en Powerhouse Company hebben de basis gevormd voor mijn bureau.

Waarom ben je architect geworden?
Ik heb altijd bewondering gehad voor architectuur die een plek verheft. Om die potentie van de gebouwde omgeving in de vingers te krijgen ben ik architectuur gaan studeren. Architectuur beïnvloedt zoveel facetten van het leven dat je inspiratie kunt vinden in vele dimensies. Of je nu aankomt op een nieuw treinstation of op de racefiets door een coulisselandschap rijdt, alles kan een aanknopingspunt zijn voor een nieuw project of een ontwerp. Om mijn inspiratie en ideeën tastbaar te maken ben ik architect geworden.

Waar ligt je ambitie? Hoe ziet het bureau er over vijf jaar uit?
De manier waarop de gebouwde omgeving vorm krijgt is van grote invloed op hoe we de straat of de stad ervaren. Het is onze ambitie om de ruimte die ons dagelijks omringt betekenis te geven. Goede architectuur gaat niet alleen om vorm, maar ook over de invloed van een ontwerp op de ruimte erom heen. Een gebouw met een ziel geeft een plek relevantie. Over vijf jaar hoop ik dat onze gebouwde ontwerpen die rol voor hun omgeving vervullen. Ik hoop tegen die tijd met het bureau aan meer gebiedsontwikkelingen te mogen werken omdat het snijvlak van architectuur en stedenbouw mij mateloos fascineert. Met het bureau wil ik in de komende vijf jaar bijdragen aan de huidige uitdagingen op het gebied van wonen, klimaat en openbare ruimte.

Waarmee onderscheid jij je van andere architectenbureaus?
Wij geloven in eenvoud, maar dan wel met een ziel. Onze ontwerpen worden gekenmerkt door onverwachte oplossingen die overtuigen in hun vanzelfsprekendheid. De ontwikkeling van een eigen glassysteem om maximale transparantie te bereiken in de gevel is daarvan een goed voorbeeld. De nauwe samenwerking met opdrachtgevers en makers vormt een belangrijke basis voor ons werk. De maatwerk keramische gevel van Mercado is de uitkomst van zo’n proces. Schoonheid en maakbaarheid vormen door deze werkwijze een vast onderdeel van onze ontwerpen. We zijn allergisch voor middelmaat en proberen daarom alle aspecten van het project naar een hoger niveau te tillen. Duurzaamheid gaat voor ons niet alleen over gezonde bouwmaterialen, maar ook over dierbaarheid en esthetiek. We vormen voor onze projecten daarom het liefste bouwteams van fanatieke liefhebbers.

Wat is voor jou de meerwaarde van architectuur / architecten in het bouwproces?
Architecten kunnen de rol van regisseur in het bouwproces op zich nemen. Als ontwerper ben je vaak de enige persoon in het proces die iedereen spreekt, van wethouder tot stukadoor. Dat is een bijzondere positie die je kunt inzetten voor de kwaliteit van architectuur. Door mensen mee te nemen in je droom wordt de kans op de realisatie ervan groter. Door je te verplaatsen in verschillende posities wordt het project gelaagd. Doordat we slimme BIM-modellen gebruiken in onze projecten versterken we onze positie aan tafel. Op het gebied van budget én bouwtechniek kunnen we daardoor zowel opdrachtgever en bouwer nog beter begeleiden. Uiteindelijk hebben we als doel de potentie van architectuur ten volle te benutten waardoor projecten zichzelf gaan ontstijgen.

Waarom ben je BNA-lid geworden, wat verwacht je van het lidmaatschap?
Ons eerst gerealiseerde project is de Terbregsehof in Rotterdam. Dat gebouw hebben we ingediend voor de BNA Beste Gebouw van het Jaar verkiezing. Die prijs vormde de directe aanleiding voor het lidmaatschap. Ik ben blij met de branchevereniging in een tijd waarin de rol van architecten met regelmaat wordt gemarginaliseerd. De woningnood is zowel een kans als een bedreiging. Ook onder hoge druk dienen we oog te houden voor detail en schoonheid. Het is mogelijk betaalbare steden te maken die tot de verbeelding spreken mits we ze goed ontwerpen. Ik hoop dat de BNA zich blijvend sterk maakt voor de voorwaarden waaronder architecten werken. Laten we als beroepsgroep de kans op betekenisvolle architectuur vergroten!

Foto: Florian Braakman