Hoe zorgen we ervoor dat architecten optimaal kunnen bijdragen aan de woningbouwopgave? En wat kunnen we veranderen aan de aanbestedingspraktijk? Met die vragen in gedachten organiseerde BNA gisteren een werkbezoek met MKB-Nederland in het Keilepand in Rotterdam. Dit bezoek bood een waardevolle gelegenheid om de rol van architecten als verbinder in bouwprocessen te benadrukken en aandacht te vragen voor de uitdagingen binnen de huidige aanbestedingspraktijk.
Tijdens het werkbezoek ging een delegatie van MKB-Nederland, met voorzitter Jacco Vonhof en directeur Leendert-Jan Visser, in gesprek met vertegenwoordigers van BNA. Onderwerpen zoals de versnelling van bouwprocessen, de noodzaak van langdurige samenwerking in bouwteams en de rol van de architect als verbindende factor kwamen uitgebreid aan bod.
Voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof: “Architecten geven onze toekomst vorm. Zij zien iets in wat er nog niet is. Hun creativiteit, kennis en verbeeldingskracht zijn essentieel voor onze samenleving. Samen met andere ondernemers hebben zij oplossingen om de bouwopgave in Nederland te versnellen. Het is daarom cruciaal om een aantal drempels in aanbestedingsprocedures weg te nemen zodat inzicht, visie en innovatie loont in plaats van die paar euro’s meer of minder.”


Architect als verbinder in de woningbouwopgave
Namens BNA benadrukte voorzitter Jeroen de Willigen en directeur Anne Schroën hoe architecten een essentiële rol spelen als verbinder en katalysator binnen bouwsector. Door hun integrale blik, kennis en kunde overzien ze het gehele proces, brengen ze partijen samen en zorgen ze voor een efficiënte en kwalitatief sterke realisatie van projecten. Architecten hebben als enige belang dat het gebouw er komt en zijn daarmee onmisbaar in het versnellen van de woningbouwopgave.
Een belangrijk gespreksonderwerp was de impact van de huidige aanbestedingspraktijk. Architectenbureaus ervaren hoge administratieve lasten, ingewikkelde selectieprocedures en een disbalans tussen honorarium en kwaliteit. Dit belemmert niet alleen innovatie, maar ook een gezonde bedrijfsvoering.
Goede gesprekken en concrete vervolgstappen
Na een inspirerende rondleiding van Folkert van Hagen (Group A) door het Keilepand en een presentatie van Happel Cornelisse Verhoeven werd het werkbezoek afgesloten met het maken van concrete afspraken over vervolgstappen. MKB-Nederland heeft nu een nog beter inzicht in de problematiek en zal deze inzichten meenemen in hun beleidsvorming en belangenbehartiging.